Vijeće HRT-a o izmjenama Ugovora s Vladom, praćenju izbora i novoj usluzi HRTi

Zagreb, 19. listopada 2015. – Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije na današnjoj je sjednici raspravljalo o Prijedlogu o izmjena i dopuna programskih obveza HRT-a, praćenju parlamentarnih izbora, novoj  multimedijskoj usluzi HRTi te izvješću povjerenika za korisnike usluga HRT-a.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman izvijestio je da je javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obveza HRT-a završena te kako su u okviru nje prikupljena mišljenja građana, udruga, tijela lokalne samouprave te komercijalnih nakladnika. HRT predlaže pokretanje HRT – Radija Sjever, programsko širenje i promjenu imena HRT – Radija Knin, nadomještanje satelitske distribucije Međunarodnoga televizijskog i radijskog programa Glas Hrvatske za područja izvan Europe mrežnom distribucijom te  proizvodnju dodatnih sadržaja za pristup preko otvorenoga interneta.

Pojedini članovi Programskoga vijeća HRT-a izrazili su suzdržanost prema iznesenim prijedlozima. Član Vijeća Zdravko Kedžo rekao je kako smatra da se izmjene Ugovora ne mogu provesti bez izmjena Zakona o HRT-u te je predložio da se Vijeće izjasni da odbija prijedlog Ugovora jer smatra da je u neskladu sa zakonskim odredbama. Osvrčući se na obrazloženje prijedloga pokretanja HRT – Radija Sjever rekao je da HRT ne bi trebao davati ocjene o tome ispunjavaju li lokalne radiopostaje svoju javnu ulogu, nego je to zadatak tržišnoga regulatora.

Članica Vijeća iz redova zaposlenika HRT-a Maja Sever također je bila protiv iznesenoga prijedloga izmjena Ugovora. Istaknula je da nakon javne rasprave i dalje ne vjeruje u to da treba mijenjati Ugovor kako bi se sport dijelio po kanalima umjesto da se ti kanali profiliraju. Dodala je i kako smatra da forsiranje pojedinih sadržaja na internet nije u skladu s funkcijom javne televizije, da bi radijskim signalom trebalo pokriti i zanemarenu zapadnu Slavoniju te da ne bih htjela sudjelovati u nečemu što nije u skladu sa zakonskim odredbama.

Vijećnici Sanja Ravlić i Saša  Milošević također nisu bili skloni iznesenomu prijedlogu izmjena, dok je Ivica Maštruko bio među vijećnicima koji su poduprli prijedlog izmjene Ugovora. Odgovarajući na iznesene kritike, glavni ravnatelj  HRT-a Goran Radman rekao je kako HRT ne bi ni pokretao spomenuti postupak da nije imao mjerodavna očitovanja o tome da je riječ o zakonitome postupku.

Vijeće je potom glasovalo o prijedlogu, no on nije dobio potrebnu većinu članova jer je troje članova bilo za, troje protiv, a dvoje suzdržano. Predsjednik Vijeća Bruno Kragić zatražio je da se iz zapisnika izdvoji odjeljak s izdvojenim mišljenjima vijećnika. Današnje mišljenje Vijeća, međutim, nije obvezujuće.

Na sjednici je također bilo riječi i o praćenju parlamentarnih izbora na HRT-u, o čemu je izvijestila rukovoditeljica Informativnoga medijskog servisa Lamija Alečković. Rekla je kako je HRT već objavio pravila na temelju kojih će se predstojeći izbori pratiti na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HRT 4) te Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1), internetskoj stranici izbori.hrt.hr, HRT-ovu teletekstu i na društvenim mrežama. Sučeljavanje kandidata na HRT-u će biti 6. studenoga u 20.00, a na sam dan izbora, 8. studenoga, specijalna emisija započinje u 18.20,  a u 19.00 slijedi objava rezultata izlaznih anketa. Voditelji u studiju bit će Mislav Togonal i Domagoj Novokmet, a izlazne će ankete tumačiti Damir Smrtić. Članovi Vijeća Zdravko Kedžo i Neda Ritz upozorili su kako se, pri izvješćivanju o izborima, osobito mora voditi računa o objektivnosti novinara.

Članovi Vijeća potom su upoznati s novom  multimedijskom  uslugom HRTi. V. d. glavnoga urednika Novih medija HRT-a Igor Duić rekao je kako je riječ o usluzi koja će korisnicima javnoga servisa preko mobilnih platforma omogućiti gledanje i slušanje svih HRT-ovih radijskih i televizijskih kanala uz mogućnost korištenja i drugim sadržajima poput emisija na zahtjev te igranih i sportskih sadržaja. Usluga HRTi emitirat će se mrežno, a riječ je o sustavu  koji krajnjim korisnicima omogućuje uslugu pristupa i praćenja audiovizualnoga sadržaja preko javne otvorene mrežne infrastrukture.

Vijeće je također saslušalo i izvješće povjerenika za korisnike usluga HRT-a Zvonka Šeba za razdoblje od lipnja do rujna ove godine. Primjedbe su se uglavnom odnosile na uređivačku koncepciju, jezik i govor novinara i urednika, reprize pojedinih sadržaja i slično. Dio je vijećnika u osvrtu na povjerenikovo izvješće primijetio da je uvijek riječ o istim primjedbama. Raspravu o dječjemu programu Vijeće je odgodilo zbog nedostatka vremena.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr