Etno naselje na lijevoj obali Kupe

Na lijevoj obali Kupe, između Siska i Petrinje, smjestio se Brest Pokupski - mjesto koje skriva mali tradicijski dragulj. Na površini od 30 hektara smjestilo se etnonaselje, koje je osmislio i uredio Zoran Morvaj.

Drvene kućice prve su nam zapele za oko. Kućice su to u kakvima su nekada živjeli naši stari. Svaki predmet ima svoju priču i vraća nas u prošlost. Tko god dođe ovamo, može i prespavati u sobama u kojima je sve, od poda i kreveta do ormara i lampi baš onako kako je to nekada bilo.

Zoran i njegova supruga Jehona skupljali su namještaj po okolnim selima. Ono što je kod mnogih bilo već zaboravljeno, odbačeno na nekom tavanu, sada je ovdje.

Odmah do kućica su pašnjaci. Do prije godinu, dvije sve je to bila pustoš. Ili bolje reći, nezagađena zemlja. Bilo je to plodno tlo za ekološki uzgoj i tako su upotpunili svoju priču. Na stolu se tako mogu naći svježi domaći sir i vrhnje, jogurti, kiselo mlijeko, kajmak. Sirevi s raznim dodacima: ljutom paprikom, paprom, gljivama, maslinama... Dugačak je popis mliječnih proizvoda koji nastaju u njihovoj maloj sirani.

Ovo maleno etnonaselje nedaleko od Zagreba, skriveno od gradske užurbanosti, pravi je odmor za dušu i putovanje u prošlost.