I Hrvatski skejteri sanjaju Olimpijske igre 2020.

2020. mogla bi biti odlična godina za sve skejtere. Naime, očekuje se da će tada njihov sport postati dio Olimpijskih igara.

Dok to iščekuju, zagrebački skejteri vrijedno treniraju, iako zapravo nemaju gdje. Između opcija prestati ili trenirati na ilegalnim igralištima, uvijek će odbrati ovu drugu.

Okupili su se prije 10 godina s jednim ciljem – ojačati skejtersku scenu u Zagrebu. Od tada do danas gradska uprava nije im ponudila nikakvo prostorno rješenje. A kako im odustajanje od sporta nikada nije bila opcija preostalo im je samo jedno, uzeti lopatu u ruke. Radimo treći ilegalni skate park u Zagrebu, govori Marin Dundić iz skateboard kluba Shpaolin. Zadnji je bio srušen prije 2 godine u Studentskom centru. Ove godine smo opet sami, svojim novcem, izgradili novi ilegalni skate park na zemlji koja nije gradska. Nemamo dozvole, ali ne možemo čekati da grad napravi skate park jer pregovaramo već 8 godina.

U spomenutih 8 godina čelni ljudi Grada Zagreba mnogo su obećavali, ali dečki tvrde : 'Svaki put smo bili izigrani'. Više od tisuću skejtera i sve više djece koja žele učiti od njih, poticaj su da ne odustaju. Vanjski dio parka samo što nije završen, ali zatvoreni prostor još nedostaje, a zima dolazi. Pogled na krov ispod kojeg treniraju u najmanju je ruku strašan. Postoji li alternativa? Mislim da ćemo opet morat koristiti napuštene zgrade bez infrastrukture. U pitanju je cijelo funkcioniranje kluba, OI 2020. na kojima skejt ulazi kao olimpijski sport, treninzi sa djecom, skate škole, ističe Marin. Koliko je ovo popularan sport među mladima dokazuje činjenica da Beč ima 10 parkova za skejtere.

Zagrebački skejteri pozvani su na pregovore za Olimpijske igre 2020. Neki od njih sanjaju da će ondje nastupiti. Ostali nemaju tako velike snove. Bio bi im dovoljan i običan, ali legalan gradski skejterski park. I to po mogućnosti dok ne postanu prestari za vožnju.