'Ruska kuhinja na međimurskom stolu'

U Hrvatskoj živi oko 860 pripadnika ruske nacionalne manjine. Članovi, većinom članice 'Kaljinke', Udruge ruskog govornog područja u Međimurju, obnavljaju tradiciju, kreativnost i kulturu svoje domovine, posebice manifestacijom pod nazivom 'Ruska kuhinja na međimurskom stolu'.

Solju i kruhom, uz rusku votku, dakako, međimurske 'Kalinke' zaželjele su dobrodošlicu svojim gostima. U dobrom rusko-međimurskom duhu na druženje u Mursko Središče sedmu se godinu dolazi s veseljem. Došla sam v Međimurje z Rusije, iz Sibira. V Njemskem Kuznjeckem radila velika firma GK Međimurje i došlo mnogo muškarcev, a mi bile neudane žene i tak smo udale se, došle smo sim u Hrvatsku. I već dosta dugo, 22 godine ja tu živim, na sasvim dobrom hrvatskom govori Vera Moslavec.

Priča većine žena i obitelji Kalinki je slična. Muškarci iz Međimurja radili su u Rusiji, ondje se zaljubili i svoje supruge doveli u svoju domovinu. No ima i drugačijih sudbina. Živio sam u Hrvatskoj, nekad u Čakovcu, tam´ smo se sreli. Normalno, kak´ muško i žensko, bez nekakvih predrasuda, tak smo se upoznali i normalno sklopili brak. Rodila nam se kćerka, poslije smo se preselili u Sloveniju, objašnjava Franc Škorjanec iz Središča ob Dravi.

Sve ove obitelji jednako dobro govore ruski i hrvatski. Pjesmama i recitacijama produbljuju vezu s korijenima. Naši korijeni su jako mješoviti. Moja je baka iz Rusije, djed mi je iz Ukrajine, mama mi je rođena u Odesi, a tata je Hrvat, ističe Kristina Malekoci, koja sanja o studiju u Volgogradu, poput svoje sestre, a dotad nastupa i druži se sa stotinjak Kalinki.

Većini članova 'Kalinke', šira obitelj i dalje živi u Rusiji te im održavanje tradicije puno znači. Na skupovima se okupe bliski ljudi koji cijene rusku kulturu, pa su ima na neki način postali i rodbina, kako kaže Tatjana Mikolaj, predsjednica udruge 'Kalinka'. Na međimurskom stolu našli su se boršč, haringa i dimljeni losos, no Rusi vole te rado spremaju i peciva, dizane kolače.

Veselje i toplina Rusije u središtu Međimurja neprocjenjivo su bogatstvo za oba naroda.