'Horvatinčić nije smanjio brzinu ni promijenio smjer'

Na šibenskom Općinskom sudu nastavljeno je suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj je poginulo dvoje talijanskih nautičara.

Suđenje je nastavljeno nakon osam mjeseci, odnosno od izdavanja zahtjeva za pomorsko nadvještačenje nakon dva potpuno suprotna iskaza vještaka. Budući da je proteklo mnogo vremena, suđenje počinje ponovno, prema novom Zakonu o kaznenom postupku.

Prema rezultatima nadvještačenja koje je proveo Brodarski institut, Tomislav Horvatinčić nije smanjio brzinu ni promijenio smjer. No sudar se, tvrde, dogodio jer je jedrilica talijanskih nautičara naglo skrenula udesno. To je propisani manevar za izbjegavanje sudara, ali je - kažu stručnjaci - prekasno napravljen.

Od pomorske tragedije u kojoj je u naletu glisera Tomislava Horvatinčića poginuo talijanski bračni par Francesco Salpietro i Marinelda Nelly Patell Salpietro prošlo je više od četiri godine. Zbog duljine trajanja postupka Federico Salpietro, sin poginulih talijanskih državljana, u više navrata istaknuo je ogorčenost.