Vanessa Redgrave otvorila Filozofski teatar

Ovogodišnji program Filozofskog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu otvorila je slavna britanska glumica Vanessa Redgrave. U razgovoru sa Srećkom Horvatom i hrvatskim gledateljima glumačka diva podijelila je razmišljanja o suvremenoj kinematografiji i današnjem društvu.

Jedina britanska glumica koja je osvojila Oscar, Emmy, Tony, Olivier, Cannes i Golden Globe Vanessa Redgrave poznata je i po aktivističkom radu koji je počeo prosvjedom protiv rata u Vijetnamu, a nastavio se s borbom za Palestinu i  posjetom Sarajevu tijekom okupacije. Časopis The Stage uvrstio ju je 2010. na deveto mjesto liste najvećih glumica svih vremena. Odigrala je više od trideset uloga na West Endu i Broadwayu, od kojih su najpoznatije one u predstavama Godina magičnog razmišljanja, Dugo putovanje u noć i Vozeći gospođicu Daisy.

Uz bogatu kazališnu karijeru, glumila je u više od osamdeset filmova, šest puta je nominirana za Oscar, kojim je i nagrađena za najbolju sporednu ulogu u filmu Julia (Fred Zinnemann, 1977.). Filmovi u kojima je glumila, poput Isadore (Karel Reisz, 1968.) i Blow-up (Michelangelo Antonioni, 1966.) postali su klasici filmske povijesti.

Glumica je zbog svojih stajališta izgubila ili odbila neke uloge, a na većinu odigranih je ponosna. "Teško je reći što je najvažnije da bi netko bio dobar glumac. Dar svakako, ali ono što je poveznica u svemu, to je naporan rad, razmišljanje, dodir s ljudima, slušanje, čitanje", poručila je. Njezin "najdragocjeniji film" je Groznica. Naporno je radila tri godine kako bi skupila novac za produkciju. Uz nju u filmu su glumili i hrvatski glumci, a prve su scene snimljene u zagrebačkom HNK.