Aljoša Jurinić u finalu pijanističkog natjecanja Frédérica Chopina

Hrvatski pijanist Aljoša Jurinić plasirao se među deset finalista međunarodnog pijanističkog natjecanja Frédérica Chopina koje se od 2. do 23. listopada 2015. održava u Varšavi.

Riječ je o iznimnom uspjehu na najzahtjevnijem i najtežem natjecanju za pijaniste. Na natjecanje utemeljeno 1927. koje se održava svake pete godine prijavilo se rekordnih 452 kandidata iz cijeloga svijeta.

Aljoša Jurinić pohađa na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru pijanistički program najvišeg stupnja poslijediplomske koncertne izobrazbe (Konzertexamen) u klasi prof. Grigoryja Gruzmana. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Dvije godine studija proveo je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi prof. Noela Floresa, a potom tri godine usavršavanja na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi glasovite pijanistice Eliso Virsaladze.

Višestruko je nagrađivan na državnim i međunarodnim natjecanjima, a dosad najveći uspjeh postigao je 2012. godine pobijedivši na renomiranom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu.

Iste godine dobio je prvu nagradu na 3. međunarodnom pijanističkom natjecanju Encore! Shura Cherkassky u Milanu, a Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine

Na 4. međunarodnom pijanističkom natjecanju Luciano Luciani u Cosenzi i 5. međunarodnom pijanističkom natjecanju u Massarosi u Italiji osvojio je prve nagrade. Time je u dvije godine osvojio zaredom četiri natjecanja iz svjetske mreže Alink-Argerich.

Veliko finale pijanističkog natjecanja Frédérica Chopina održat će se od 18. do 20. listopada.

Aljoša Jurinić nastupit će 10. prosinca sa Simfonijskim orkestrom HRT-aKoncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Program koji predvodi mladi australski dirigent Daniel Smith donosi 1. koncert za klavir i orkestar u e-molu Frédérica Chopina, rukopis sedamnaestogodišnjeg Mozarta te združuje utjecaje narodnih idioma u ostvarenjima Franje Dugana starijeg i Györgya Ligetija.