Znate li da je danas Svjetski dan kravate?

2008. Hrvatski je sabor 18. listopada proglasio Danom kravate. Time je kravati odao posebnu počast. Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj, ali i u nekim dijelovima svijeta.

Glavni program obilježavanja Dana kravate počinje danas na zagrebačkom Markovom trgu. U 10.30 posjetitelji će imati priliku vidjeti uprizorenje Stomorine, običaja specifičnog za Omišalj kada mladići i djevojke, uoči Velike Gospe, na obruče pričvrste svilene facole (svilene rupce). Točno u podne postrojit će se postrojba Počasne satnije Kravat pukovnije. Inicijativu za obilježavanje dana kravate potaknula je Academia Cravatica, neprofitna ustanova koja se bavi kulturnom baštinom kravate.

Hrvatski europarlamentarci podržali su inicijativu Academie Cravatica pri Europskom parlamentu za službenim proglašenjem Europskog dana kravate. Tim povodom će 27. listopada, u Europarlamentu biti predstavljena međunarodna izložba umjetnička djela vezana uz kravatu 'Izazov kravate'.

O kravati i Danu kravate u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Nikola Albaneze, kustos Muzeja kravate, Sebastian Roić, Academia Cravatica i dizajnerica Mihaela Grnović-Novaković.

Ako i vi želite obilježiti Dan kravate svežite kravatu ili rubac oko vrata i prošećite gradom.