Mozartovo pismo na aukciji prodano za 217.000 dolara

Pismo Wolfganga Amadeusa Mozarta upućeno austrijskom prijatelju, renomiranom botaničaru Nikolausu Josephu von Jacquinu, prodano je na aukciji u Sjedinjenim Državama za 217.000 dolara.

U pismu na njemačkom bez datuma, a pretpostavlja se da je napisano u srpnju ili kolovozu 1786., Mozart od svog prijatelja Nikolausa Josepha von Jacquina traži da mu kočijom vrati tri partiture.

'Molim vas da mi vratite kvartet u G-molu, sonatu u Es-duru i novi trio u G-duru', piše među ostalim glazbenik. Riječ je o partiturama Kvarteta za klavir br. 1 u G-molu, Sonate za klavir i violinu u Es-duru i Trija za glasovir, violinu i violončelo u G-duru.

Kvartet za klavir i sonata komponirani su 1785., a trio je završen 8. srpnja 1786., što znači da je pismo napisano nedugo nakon toga, objasnili su iz aukcijske kuće RR Auction iz Bostona. Kupac partiture je kolekcionar s istočne obale Sjedinjenih Država.

Mozart, čudo od djeteta, rođen je u Salzburgu 1756., a umro je navršivši tek 35 godina. Smatraju ga jednim od najvećih kompozitora u povijesti klasične glazbe, a njegove opere, simfonije, koncerti, komorna i sakralna glazba, snažno su utjecali na ostale kompozitore.