'Manje soli više zdravlja'

Na Svjetski dan hrane i Svjetski dan kruha u Dobrom jutru govorili su o zdravoj hrani s naglaskom na unos soli u organizma. Gost je bila dr. sc. Dijana Mayer, dr. med. spec. Epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odrasla osoba u Hrvatskoj dnevno u prosjeku unese 11,5 grama soli, što je gotovo dvostruko od količine koju propisuje Svjetska zdravstvena organizacija. S obzirom da je danas Svjetski dan hrane i Svjetski dan kruha, koji je ove godine u Republici Hrvatskoj posvećen smanjenju unosa soli u prehrani, svi županijski zavodi za javno zdravstvo putem brojnih aktivnosti uključili su se u upoznavanje i poticanje stanovništva na konzumiranje namirnica s manje soli u skladu sa Strateškim planom za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Hrvatskoj. Središnji događaj, sedma po redu Konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, održat će se u Požegi.

Sol se vrlo često kao dodatak 'skriva' i u kruhu i pekarskim proizvodima, pa se zbog toga u EU već godinama provodi praksa smanjenja tog začina u tijestu od kojeg se priprema kruh. Smanjeni unos soli u kruhu se okusom ne primjećuje, no zdravstveno donosi znatnu korist – od manjeg oboljenja od srčanožilnih bolesti pa do smanjenog pobola od osteoporoze i bubrežnog kamenca. Kada bi na dnevnoj osnovi svi unosili samo 2 grama soli manje, u Hrvatskoj bi godišnje bilo otprilike 5000 infarkta manje.

Imati svoj komad zemlje i uzgajati svoju hranu najbolji je način da kontroliramo što jedemo. A isto tako da ne bacamo hranu već uberemo onoliko koliko nam dnevno treba. Ekipa Dobrog jutra svratila je na imanje Zdenke Dodig u Gradiću, u okolici Velike Gorice i provjerila kako se tamo provodi načelo – uberi samo onoliko koliko ćeš taj dan iskoristiti.