Bogatstvo narodnog blaga u dolini Neretve

Neretvanska dolina nije poznata samo po mandarinama, lubenicama i domaćim proizvodima već i po bogatstvu narodnog blaga.

Na području donje Neretve 10-ak je amaterskih plesačkih i pjevačkih skupina koje njeguju tradicijsku baštinu. Najstarija i najbrojnija skupina s više od 200 aktivnih plesača je KUD Metković.

Članovi kažu kako se prvi koraci starih neretvanskih plesova u Metkoviću i okolnim mjestima uče već u ranom djetinjstvu. Malo pomalo, kod mladih se rađa i ljubav prema svemu tradicijskom - pjesmama, plesovima, običajima i nošnjama.

KUD Metković već 31 godinu organizator je i Regionalne smotre folklora Dalmacije 'Na Neretvu misečina pala'. Kako je riječ o regionalnoj smotri, ona okuplja i veliki broj skupina iz svih dijelova Hrvatske. Dolaze najuspješnije županijske skupine koje se biraju na njihovim izborima.

Isto tako, u KUD-u se mogu pohvaliti i bogatom riznicom narodnih nošnji u kojima nastupaju članovi. U dvije prostorije čuva se 10 različitih kompleta za 30 plesača. Najvećim dijelom to su rekonstrukcije, no ima i nekoliko originalnih kompleta neprocjenjive vrijednosti.  

O čuvanju te tradicije i ljubavi prema njoj više u reportaži Pere Štrbe i Jure Jerkovića.