Otkrivamo vam tajnu savršenog kruha ispod peke

Splitska ekipa Dobrog jutra pokušala je doznati tajnu dobrog kruha ispod peke. Sve što o tome zna, novinarki Karmen Šore, rekao je kuhar Damir Rogošić.

Uz vatru, koja ovih dana pucketa u mnogim pećima, kaminima, ognjištima najbolje ide miris svježe pečenog kruha ispod peke. Uz dobar domaći kruh, kaže Damir, gotovo da ništa drugo ni ne treba.

Za kruh ispod peke potrebno je samo brašno, voda, malo soli i kvasca. Recept je to koji se nije mijenjao stoljećima. Dobro ispečen može trajati i do 7 dana. Uobičajeno 'porcija' koju mijesi Damir je od 2 do 2,5 kg brašna. Kad dobro umiješa tijesto i kad se pridigne koliko treba, tijesto ide pod peku. Damir kao najbolja drva za žar preporučuje grab i hrast dub, jer su dovoljno kalorična i daju dosta žeravice pa se brzo ugrije i komin i oeka, te se dobro se ispeče kruh.