Usprkos vjerovanju, moderan način života ne utječe na dužinu sna

Zdravstveni stručnjaci dugo upozoravaju da kasnonoćno gledanje televizije, beskrajno surfanje internetom, ponoćni obroci, poslovni stres i ostale distrakcije modernog života utječu na dužinu sna, ali nova studija to dovodi u pitanje.

Skupina američkih znanstvenika otkrila je da pripadnici izoliranih i tehnološki primitivnih afričkih i južnoameričkih plemena ne spavaju ništa više od 'modernih' ljudi.

U prvoj ikad provedenoj studiji o navikama spavanja u primitivnim kulturama, znanstvenici su pratili članove plemena Tsimane u Boliviji, Hadža u Tanzaniji i San u Namibiji više od tisuću dana i ustanovili da oni spavaju u prosjeku 6 sati i 25 minuta. To je otprilike isto kao i u industrijaliziranim društvima.

'Vrlo je jasno da oni ne spavaju ništa duže od nas, suprotno onome što se dosad pretpostavljalo', rekao je profesor psihijatrije na UCLA-u Jerome Siegel. 'Uvijek se mislilo da su ljudi u prošlosti spavali dulje, ali ova studija pokazuje da je to mit', dodaje Siegel.

Antropolog sa sveučilišta u Novom Meksiku Gandhi Yetish rekao je da sugeriranih osam sati sna, o čemu se govori kao o idealnom obrascu, 'duže nego što bi se realno moglo očekivati'. 'Ova otkrića dovode u pitanje tradicionalna vjerovanja o normalnom snu,' dodao je.

Pripadnici plemena Hadža i San su lovci-sakupljači, a oni iz Tsimanea su lovci-uzgajivači. Njihov način života sličan je onom u drevnim društvima. Iako nemaju struje, oni ne idu spavati u sumrak nego su budni najmanje tri sata poslije zalaska Sunca, a bude se prije zore. Trajanje njihova sna je sezonsko, ljeti je oko šest sati, a zimi sedam.