Ruskinju Natellu za Hrvatsku veže velika ljubav i sudbina

Ruskinja iz Moskve Natella Čoljak radi u turističkoj agenciji, no više od 25 godina vezana je za našu zemlju. Iz Moskve šalje Ruse na sve strane svijeta, ali najbolje se, kaže, osjeća kada ih nagovori da posjete njezinu Hrvatsku.

Zašto je toliko vezana uz nju, pokazuje životna priča koja podsjeća na zaplet iz poznatog filma 'Doktor Živago'. 

Najdraže mjesto u Zagrebu za nju je Trg bana Jelačića, jer je on bio na vrećici koju je sa sobom imao njezin suprug kada su se upoznali. To je bilo još 1989. i na vrećici je pisalo 'Trg republike'. kaže Natella.

Upoznali su se u Moskvi, još u vremenu socijalizma. Mlada Natella gradila je karijeru u sovjetskom Ministarstvu vanjskih poslova. Tada joj je, na jednoj kavi u hotelu 'Beograd' prišao, kako kaže, stasiti inženjer Zdravko. Zbog njega je ostavila karijeru, udala se i preselila u seosku kućicu kraj Zagreba.

No, ubrzo je u njezin život stigao još teži izazov - u Hrvatskoj je izbio rat. Natella je željela natrag u Moskvu, ali Zdravko se nije složio. Odmah se prijavio u dobrovoljce. Slijedeći svog supruga u dobru i zlu, Natella se prijavila u Vojnu policiju te nakon godinu dana prebacila u bolničku ekipu koja je pomagala na prvim crtama ratišta u Sinju, Drnišu i Dubrovniku.

Hrvatsku vojsku napustila je 1994. i vratila se u Moskvu, gdje sa Zdravkom živi i danas. Nije tražila nikakve ratne povlastice, tek je 21 godinu kasnije poželjela putovnicu te predala zahtjev za državljanstvo.

Poslušajte priču o Natelli Čoljak, vjerojatno jedinoj strankinji veteranki Domovinskog rata