15. studenog sve je bliže - je li počela konverzija kredita u švicarcima

Udruga Franak na svojem je profilu na Facebooku objavila dobru vijest za sve dužnike u švicarskim francima. Konverzija kredita je, kažu, počela. Osječanku, članicu udruge Franak, o konverziji je usmeno obavijestila Hypo banka. Gospođa, međutim, o tome ne želi razgovarati zbog straha da ne ugrozi postupak.

'Hypo Alpe Adria banka nije izvršila konverziju. Štoviše, u ovom trenutku klijentima još nisu poslani ni izračuni, a kamoli da je konverzija provedena', priopćili su iz banke. I u drugim bankama tvrde isto. Još nisu na internetu objavili ni kalkulatore niti su završili sve tehničke pripreme za početak konverzije. 'S obzirom da će se izračuni konverzije slati na zadnju kontakt adresu koju su klijenti dostavili banci, poželjno je da oni u ovom međuvremenu provjere adrese i eventualno ih ažuriraju', poručio je Ivan Kontrec iz Udruge Franak.

Banke još ne otkrivaju kada će početi slati izračune, no tvrde da će to svakako biti u zakonskom roku. Glasnogovornik Erste banke Dario Gabrić 'ima informaciju iz više poslovnih banaka da se ozbiljno pripremaju neovisno o tome koju će odluku donijeti Ustavni sud'. Banke ne kriju da su dignule ustavne tužbe, ali je nezahvalno predviđati kada će dobiti odgovor. A zadnji rok za slanje izračuna konverzije, 15. studenog, sve je bliže.