Film 'ZG 80' priča je o navijačima

Šest godina nakon Metastaza redatelja Branka Schmidta, uskoro bi trebao biti gotov i njegov prednastavak radnog naziva ZG 80. Prednastavak zato što se u filmu pojavljuje lik Krpe kojeg je u Metastazama sjajno utjelovio Rene Bitorajac. Upoznat ćemo mlađeg Krpu, člana Bad Blue Boysa koji s prijateljima, potkraj 80-ih, odlazi na utakmicu Crvena zvezda-Dinamo u Beograd.

Buba, Fićo, Kizo, nekoliko članova Bad Blue Boysa i torcidaša te mladi Krpa kreću u avanturu života. Igraju Crvena zvezda i klub koji vole više od mame, i to u Beogradu, taman dok je Jugoslavija govorila svima bye bye.

Početak je to priče čiji scenarij, baš kao u Metastazama, potpisuju Ivo Balenović, koji nikad nije bio navijač, i Robert Cukina, koji je sve događaje iz filma doista proživio u svojoj navijačkoj karijeri. Redatelju Igoru Šeregiju ovo je prvi dugometražni film.

Puno akcije, ali i komičnih situacija isprepleće se u filmu o navijačima bez uljepšavanja.

Snimalo se mjesec dana prošlog proljeća, u četiri grada u Hrvatskoj i Srbiji, na iznimno visokim temperaturama i u napetim situacijama. Glumci su morali biti u izvrsnoj fizičkoj spremi zbog mnogo jurnjave i tučnjave. Iako je riječ o legendarnoj utakmici odigranoj 26. studenoga 1989. na Marakani, snimanje nije bilo dopušteno na Zvezdinu stadionu, koji je zamijenjen onim u Kragujevcu.

Mnogi od likova u filmu inspirirani su stvarnim legendama Bad Blue Boysa, a lik koji će i šire mase podsjetiti na jednu stvarnu osobu jest mladi Zvonkec.