120 godina zgrade HNK Zagreb

Na današnji dan prije 120 godina, točno u 14 sati, otvorena je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U povodu toga su organizirani razni događaji, među kojima i prigodna izložba.
Upravo na balkonu zgrade HNK 1895. austrougarski je car Franjo Josip simboličnim udarcem po završnom kamenu na balkonskom stupu proglasio Hrvatsko narodno kazalište otvorenim. Danas se taj isti čekić s portretom cara nalazi na počasnom mjestu prigodne izložbe. Čekić je na postamentu koji je smješten u sjecištu centralne osovine ove zgrade i poprečne osi ove dvorane. To je jako važno mjesto, a ono divno je što centalna osovina koja ide kroz balkon zapravo dodiruje mjesto na kojemu se sve to dogodilo, ističe Mario Beusan, ing. arh.
Zamisao o gradnji HNK trajala je deset godina. Prije nje predstave su se izvodile u današnjoj Gradskoj skupštini. Tek dolaskom na mjesto predstavnika za bogoštovlje g. Izidora Kršnjavoga počinje se intenzivirati sama želja gradnje ove zgrade koja je napravljena za 16 mjeseci, objašnjava dr. sc. Dinko Čutura, autor izložbe. Izložba prikazuje dokumentarnu građu iz tog vremena. Tu su razne fotografije, dokumenti, plakati, pozivnice. Povratak je to u prošlost u kojem upoznajemo najvažnije osobe, predstave i događaje iz 19. stoljeća. Osim izložbenih eksponata mi prezentiramo i sam prostor. Izložbom je prostor postaje eksponat, osobito pogled na strop i slikarije iz 1911. One su nastale nešto kasnije pa je to jedinstven slučaj gdje imamo legendu napisanu na stropu, dodaje Beusan.

Sve to, uključujući i banski i dvorski salon, posjetitelji mogu razgledati do 3. prosinca. U međuvremenu, kazalište svoj jubilej želi proslaviti s građanima. Navečer ćemo igrati 'Vučjak', i to besplatno za sve građane ovoga grada kao poklon kazališta u povodu 120 godina zgrade, ističe ravnateljica HNK Dubravka Vrgoč.

Predstava Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana počinje u 19 i 30. Ulaz na izložbu, podsjećamo, samo danas do 19 sati također je slobodan.