Rovinj ljetna destinacija, a Ultra Europe turistički događaj godine

Rovinj je ove godine najbolja ljetna, a Opatija destinacija zdravstvenog turizma, dok je Bol najbolja autentična primorska destinacija, Split najuspješnji 'city break', splitska rivijera najbolja destinacija u programu Hrvatska 365, a festival Ultra Europe turistički događaj godine.

Objavljeno je to u Poreču na završnoj svečanosti dvodnevnih Dana hrvatskog turizma (DHT), kada su najboljima u turizmu ove godine u Sportskoj dvorani Žatika Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Hrvatska gospodarska komora (HGK)  dodijelile godišnje turističke nagrade.

Iako najavljivan, svečanosti zbog bolesti nije prisustvovao premijer Zoran Milanović, ali su u njegovo ime bili potpredsjednici Vlade i ministri Branko Grčić te Milanka Opačić, kao i ministri Mirando Mrsić, Siniša Varga, Boris Lalovac, Anka Mrak Taritaš, Gordan Maras i domaćin ministar turizma Darko Lorencin, koji je čestitajući dobitnicima naglasio kako "turizam sada ima povoljan vjetar i treba ga zadržati".

HGK je i ove godine birao najbolje objekte u turizmu za nagrade Turistički cvijet -kvaliteta za Hrvatsku također prema novom konceptu, a među hotelima dobili su ih zagrebačka Esplanada za najbolji poslovni hotel, za kongresni splitski Radisson Blu Resort, za odmorišni Dubrovnik Palace, za wellness Casino Hotel Mulino iz Buja, dok je luksuzni hotel godine rovinjski Monte Mulini, a mali i prijateljski osječki Waldinger.

Najbolja marina je D-Marin Dalmacija Bibinje-Sukošan, kampovi na moru Straško Novalja i na kontinentu Turist Grabovac Rakovica, a čarter-kompanija godine biogradska Angelina Tours.

Prvi su put birani i najbolji hostel (zadarski Boutique Forum), putnička agencija (dubrovački Gulliver Travel) te restoran (San Roco Brtonigla), a obiteljski smještaj godine je Pansion Vuglec Breg Škarićevo.

Na Danima hrvatskog turizma okupilo se oko 2000 turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske. Naglašeno je da je ova sezona rekordna po mnogočemu - broju dolazaka i noćenja te, naravno, prihodima koji se očekuju od turizma. Predstavnici Vlade iskoristili su i ovu prigodu da se pohvale odličnom turističkom sezonom. Ostvareno je 75 milijuna noćenja, odnosno 7 posto više nego lani, očekuju se i prihodi veći od 8 milijardi eura.

Istaknuti hrvatski gospodarstvenici predstavnicima Vlade uputili su konkretne prijedloge. PDV dolje, porez na dobit dolje, potpore veće nego što su predviđene i porezne olakšice za sve investicije u turizmu, poručio je načelnik Vira Kristijan Kapović.

Najboljim turističkim djelatnicima večeras će, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, biti dodijeljene nagrade "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku". Snimku možete pogledati sutra u 20.48 sati na HTV 1.

Ova je sezona najbolja po brojkama. Iza toga se krije i kvaliteta i sve ono što je javni i privatni sektor ulagao sve ove godine, a Hrvatska kao destinacija raste kontinuirano, poručio je ministar turizma Darko Lorencin.