Je li stvarnost nadmašila znanstvenu fantastiku?

Kada Marty McFly i "Doc" Brown, junaci filma "Povratak u budućnost 2", vremeplovom "preskaču" 30 godina i nađu se u 2015., s čuđenjem otkrivaju svijet letećih automobila u kojem se gorivo dobiva od otpada, tenisice se same vežu, a roboti poslužuju goste u restoranu.

Dan "Povratka u budućnost" upravo je danas. U megapopularnoj znanstveno-fantastičnoj filmskoj trilogiji iz osamdesetih godina, glavni junaci u budućnost putuju upravo u današnji dan – 21.  listopada 2015.

Društvene mreže u cijelom svijetu danas se zabavljaju usporedbom stvarne 2015. i one koju nam je prije 26 godina dočarao redatelj Robert Zemeckis.

Koliko 2015. iz filma nalikuje na našu stvarnost? Videopozivi, pametni ekrani, roboti, 3D tehnologija?

Premda mnogo uređaja izmišljenih u tom filmu iz 1989. još ne postoji u sadašnjosti, stvarnost katkad nadilazi fantastiku. U mnogim stvarima stvarna 2015. još je futurističnija od onoga što se tada moglo predvidjeti te se u četvrt stoljeća dogodila još radikalnija promjena.

Pametni telefoni danas su dio našeg života, no činjenica da se koristimo internetom i imamo pristup svim informacijama u svijetu zatekla bi i najveće futuriste u 1980-ima, koji nisu mogli ni zamisliti da bi telefon mogao služiti i za što drugo osim za razgovore i eventualno slanje SMS-ova, rekao je Ross Dawson, futurolog iz Sydneya.

Svi tehnološki alati kojima se danas koristimo, a da o njima i ne razmišljamo, poput Googlea, Wikipedije, društvenih mreža Facebooka i Twittera, GPS-a, internetske trgovine te usluga poput Ubera i Airbnba, bili su gotovo nezamislivi 1989. kada se film pojavio.

No neka predviđanja u filmu još su ispred našeg vremena, poput letećih automobila. Prije trideset godina većina futurologa ocijenila je da je vjerojatnost za proizvodnju letećih automobila u 2015. veća od 50 posto, rekao je Jack Uldrich, futurolog iz Minneapolisa.

To ne sprječava tvrtke da se i danas nadahnjuju tim filmom. Tvrtka "Hendo", sa sjedištem u Kaliforniji, nedavno je izradila hoverboard, leteći skateboard iz tog filma. "Nike" radi na tenisicama koje se same vežu, slične onima koje je nosio Marty.