Dubrovački filmski festival (DUFF) počeo s radom

U Dubrovniku je danas počeo 4. Dubrovnik film festival - filmski festival djece i mladeži mediteranskih zemalja (DUFF).

DUFF promiče i potiče filmsko stvaralaštvo djece i mladih. Organizatori festivala su Kinematografi Dubrovnik i Udruga za promicanje medijske kulture Luža.

Ove je godine pristiglo čak 250 filmova iz svih mediteranskih zemalja pa je selekcijski žiri imao puno posla. Sara Hribar, Dražen Krešić i Žarko Dragojević odabrali su 80 filmova za natjecateljski dio festivala.

Festivalski program organiziran je u sedam projekcija, a filmovi su podijeljeni u četiri kategorije za dvije dobne skupine (djeca do 15 godina i mladi od 15 do 20 godina): kategorija igranoga filma, animiranog filma, dokumentarnog filma i otvorena kategorija.

Dubrovnik u sljedeća četiri dana očekuje oko 150 mladih filmaša u pratnji svojih mentora, koji će uz projekcije filmova moći i sudjelovati u nizu radionica organiziranih u sklopu Festivala, a u nude se: radionica animiranog filma, igranog filma, dokumentarnog filma, radionica film noir te radionica filmske maske – Realne rane. Uz radionice organiziran je i projekt Škola u kinu, koji vodi poznati filmski kritičar Boško Picula.

Od 2012. Festival se isprofilirao kao svojevrsni izlog mediteranskog filmskog stvaralaštva koji zapaža struka, ali i sama djeca. Na Festivalu se brišu granice, a djeca se međusobno povezuju u tih nekoliko dana kreativnog stvaralaštva, igre i druženja. Upoznavanje s vršnjacima iz drugih zemalja, razmjena iskustava te širenje vidika i kreativne energije nit je vodilja DUFF-a.

Dosad je DUFF imao priliku ugostiti ekipe iz Hrvatske, BiH , Grčke, Italije, Slovenije, Španjolske, Francuske, Izraela, Egipta , Libanona, Turske, Palestine, Portugala i Alžira, a i ove godine dolazi mnogo gostiju. Od ove godine DUFF surađuje s Motovunskim festivalom pa će svi nagrađeni filmovi biti prikazani na Motovun film festivalu 2016.

O početku rada festivala i što ovih dana očekuje Dubrovčane i njihove goste za "Dobro jutro" govorila je Dubravka Mikulić iz Kinematografa Dubrovnik.