13. listopada - Europski dan darivanja organa

Jučer je u Školi narodnog zdravlja Andrije Štampara u Zagrebu obilježen Europski dan darivanja i presađivanja organa. Predstavljeni su rezultati donorskog i transplantacijskog programa u Hrvatskoj.

U Dobrom jutru su dr. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica i kirurg prof. dr. Stipislav Jadrijević iz KB-a Merkur govorili o transplantaciji i dostignućima hrvatskih transplantacijskih timova.
Prema stopama darivatelja i transplantacija organa Hrvatska je danas najuspješnija članica Eurotransplanta i članica s najkraćim vremenom čekanja na presađivanje. Broj darivatelja organa u godinu dana povećao se za 106%. Zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa 144 darivatelja u 2014. godini, novi život na dar dobile su 354 osobe.

U Hrvatskoj je lista čekanja smanjena za 37% u posljednjih pet godina, a hrvatski pacijenti najkraće u EU-u čekaju na transplantaciju. Transplantacija srca čeka se 70 dana, jetara oko 16, a na presađivanje bubrega čeka se oko dvije godine. Ukupan broj transplantiranih organa dvostruko je veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Prof. dr. Jadrijević među najboljim je našim kirurzima koji iza sebe ima oko 500 samostalnih transplantacija jetre i još toliko transplantacija pri kojima je asistirao. Upisao se time u vrh svjetske transplantacijske kirurgije i njegovi hrabri pothvati često se spominju u znanstvenoj literaturi. Bio je Ponos Hrvatske prošle i jedan od najučinkovitijih hrvatskih liječnika ove godine.

Svi koji imaju čvrst stav o darivanju organa još bi za života svakako trebali svoj stav, odnosno želju reći svojoj obitelji tako da se u potrebnom trenutku može ispoštovati. U Hrvatskoj postoji i donorska kartica kojom možete i službeno potvrditi da nakon smrti želite darovati svoje zdrave organe. U Hrvatskoj, kao i u Španjolskoj na snazi je zakon tzv. pretpostavljenog pristanka, ističe dr. Bušić, koji kaže da većina građana podržava darivanje i da su samo pojedinci protiv darivanja te zapravo oni trebaju izraziti svoje protivljenje. Zakon je baziran, kako kaže dr. Bušić, na prepoznatoj solidarnosti građana.

U Hrvatskoj su operacije transplantacija postale gotovo rutinske, ističe prof. dr. Jadrijević, a za to je zaslužan cijeli transplantacijski tim u kojem ima 50-ak članova.

Ove su godine članovi Hrvatske udruge Transplant Europski dan darivanja organa obilježili planinarskim pohodom na Kalnik. S njima je bio i Jurica Ester, jedan od najaktivnijih članova Udruge, kojem je transplantacija bubrega omogućila početak novog života.