Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih, BIT

U Zagrebu se održava Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih, BIT. Ove godine program, koji okuplja skupine iz sedam zemlja, najbogatiji je do sada.
 
Pripremite se na ne-viđeni užitak! Tako publiku dočekuje kazalište slijepih i slabovidnih Novi život.  Kao najstarije tog tipa na svijetu po 9. put organiziraju jedinstveni BIT- festival.

Ponosan sam na to i mislim da bi netko u ovom društvu trebao prepoznati taj otisak prsta na globusu, taj značaj koji širimo svijetom jer smo doista brand i jer je ovaj festival doista brand
, ističe Vojin Perić, organizator BIT-a.

Taj će brand ove godine predstaviti 8 predstava i 2 filma. A počinje predstavom Petre Radin 'Jučer sam se sjetio plave' u kojoj glumeći sami same, glumci brišu granice intimnog. Ispričali smo nešto o sebi što eto nismo možda nikome, ali odlučili smo da je pravi trenutak da konačno ljudi čuju, da stvore pravu sliku o slijepima, iskrena je Suzana Bliznac, glumica.

Upravo je rušenje predrasuda jedan od glavnih ciljeva ovog festivala, drugi je pokazati da su slijepi ravnopravan dio kulturne scene. Taj hendikep da oni ne vide nadoknađuju sa milijun drugih pozitivnih karakteristika tako da ne bih dijelio uopće festivala i glumu na glumu za slijepe i glumu za one koje nisu slijepi, meni je to svejedno, ističe Robert Knjaz.

Je li tomu doista tako, stignete provjeriti u zagrebačkoj Vidri, do ove subote.