Projekt pomoći mladim posvojenim osobama u potrazi za identitetom

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovala je Diana Topčić Rosenberg iz Udruge Adopta te je predstavila udrugu i rezultate njenog rada.

Udruga za potporu posvajanju Adopta je nevladina, neprofitna organizacija koju su 15. prosinca 2010. godine osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Do sada su u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse koji su na bilo kakav način vezani uz procese posvajanja, djelovali na stvaranje pozitivnoga, ugodnoga i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvajanjem.

Udruga je pokrenula i pomoć za mlade iz posvojenih obitelji koji su po mnogo čemu su ranjiva skupina. Prema tumačenju obiteljskog zakona u Ministarstvu socijalne skrbi napominju da posvojenjem između posvojitelja i djeteta zasniva roditeljski odnos te sva prava i obveze koje iz toga proizlaze, pa se moguće krize trebaju se rješavati na jednak način kao i s biološkim roditeljima koji potraže pomoć za probleme s djecom.

Roditeljstvo posvojene djece je u mnogim stvarima potpuno isto kao i roditeljstvo biološke djece (hranjenje, uspavljivanje, vođenje u školu i sl), ali ima i poseban dio koji ne postoji u biološkim obiteljima. A taj je dio priča koja se 'dogodila prije nas'. Često odrasli imaju potrebu zaštiti dijete od te priče, a to je prema istraživanjima, kaže Diana, najgore što se može učiniti. Taj dio dječje povijesti ne može se izbirati, ali roditelji mogu pomoći da i on postane dio identiteta djeteta, da i tu priču ugrade u svoju osobnu povijest. To treba raditi na pozitivan način, treba priču predstaviti u pozitivnom tonu, ne skrivati je niti je se stidjeti. I taj dio djetetove povijesti pomoći će mu da se izgradi u bolju i cjelovitu osobu.

Udruga Adopta ostaje je bez potpore Ministarstva socijalne politike i mladih, pa projekt pomoći mladim posvojenim osobama u potrazi za identitetom koji su pokrenuli ima upitnu budućnost. Do sada je udruga upravo uz dobru suradnju s Ministarstvom napravila puno, dosta toga je mijenjano, dio obiteljskog zakona koji se odnosi na posvajanje napravljen je dobro, mišljenja je Diana Topčić Rosenberg.

O problemima koje muče posvojenu djecu trebalo bi više govoriti u školama, smatraju u udruzi Adopta. Svoja mišljenja baziraju na istraživanjima koja su organizirali. Jedno takov pokazalo je posvojenoj djeci velika trauma polazak u školu. Djeca tada prvi puta dolaze u doticaj s ustanovama koje nisu dovoljno educirane i senzibilizirane za probleme posvojenih i posvojitelja. Često se nađu u situaciju verbalnog nasilja ili pak nastavne cjeline nisu dovoljno prilagođene i takvoj djeci (učenje obiteljskog stabla, donošenje fotografija iz ranog djetinjstva i sl). Treba raditi na tome da se osvijeste prosvjetne institucije da posvojena djeca često kaskaju u razvoju nekih vještina i znanja, te je ponekad potrebno više strpljenja i dodatna podrška za takvo dijete.

Udruga Adopta je u projektu financiranim od strane Ministarstva Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa razvila je i svojevrsni metodološki alat za predškolske ustanove kojim odgajatelji mogu razvijati toleranciju prema različitostima. Predstavljen je na okruglim stolovima i dobro primljen te je u startu donio dobre rezultate, odgajatelji ga mogu koristiti ukoliko žele, no još se mora predstaviti široj javnosti. Alat je to koji se može koristiti ne samo za posvojenu djecu nego i različite obiteljske strukture, porijekla, zdravstvena stanja, statuse, rase, vjeroispovijesti.

Alat je to koji bi svoj djeci trebao omogućiti da se dobro osjećaju u svojoj koži.