Stipendije nude izlagači iz 17 zemalja

Troškovi studiranja u Hrvatskoj su, prema istraživanjima, vrlo visoki - oko 31.500 kuna godišnje pa se većina studenata oslanja na pomoć roditelja. Tek svaki četvrti student prima neki oblik stipendije pa je sajam stipendija koji se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici prava prilika za sve studente. Zemlja partner na ovogodišnjem 11. Sajmu stipendija je Slovenija.

Na sajmu se mogu vidjeti studentski proizvodi visoke tehnologije nastali na slovenskim sveučilištima - bespilotna letjelica koja je pobijedila na međunarodnom natjecanju u SAD-u, inovativni hibridni stroj, 3D skener i posebne naočale 'Oculus Rift' koje nas odvode u virtualnu stvarnost u bilo koji dio svijeta. Sve ovo treba uvjeriti hrvatske studente da se isplati studirati u Sloveniji i ovdje potražiti povoljnu stipendiju.

Stipendije nude izlagači iz 17 zemalja. Organizirane su i radionice o pisanju testova životopisa, okrugli stol o unapređenju financijske pomoći studentima. Sajam je otvorila slovenska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Maja Makovec Brenčič. U četvrtak će se Sajam stipendija održati i na Sveučilištu u Rijeci.

'Imovinsko stanje ili obrazovanje roditelja ne smije negativno utjecati na mogućnosti u visokom obrazovanju. Javne stipendije moraju biti dostupne studentima i one moraju pokrivati stvarne troškove studija', poručio je ravnatelj Instituta za razvoj obrazovanja Ninoslav Ščukanec.

Veliki broj poslodavaca koji su došli na sajam i gužva oko njihovih informativnih štandova dobar je pokazatelj dosadašnjih rezultata mjera aktivne politike zapošljavanja koje provodi Vlada, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić otvarajući sajam. Po njegovim riječima, zahvaljujući mjerama iz Garancije za mlade, koje se provode nešto više od dvije godine, stopa nezaposlenosti mladih osoba pala je petnaestak posto, pa po najnovijim podacima Eurostata iznosi 39,9 posto. Prije dvije godine na Zavodu za zapošljavanje bilo je oko 70.000 mladih.