Povratak nijemog filma

Čini se da vrijeme već davno nestalog nijemog filma ponovno dolazi, u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Uz kino Europu, i kino Tuškanac svojim programima donosi stari doživljaj filma i koncerta u jednom.

Doživljaj gledanja 35-mm vrpce u kinu upotpunio je Alloy Orchestra. Trojac iz Massachusettsa najtraženiji je bend uz nijemi film, i slove za pionire skladanja nove glazbe za stare filmove. Slučajno smo osnovani kada nas je prijatelj zamolio da napravimo novu skladbu za restaurirani film, nije htio staru disco, već našu glazbu. Mislili smo OK, svirat ćemo jedan vikend, ali produljilo se na 25 godina, objašnjava Terry Donahue, jedan od članova Alloy Orchestra.

U kinu Tuškancu svirali su točno šest rola filma, odnosno oko 70 minuta, koliko traje jedan od najboljih dokumentaraca dosad "Čovjek s filmskom kamerom". Ovaj smo film zapravo vratili Rusima. Nastupali smo kao večeras u St. Peterburgu, i oduševili su se. Nisu ni znali za  taj film, jer ga je Staljin zabranio, govori Ken Winokur.

Drugi filmski koncert održan je uz novi film "Picture", slavnoga talijanskog filmskog kritičara Paola Cherchia Usaija. Ovo je moj drugi film. I zapravo je refleksija na pitanje zašto ljudi stvaraju filmove. Tehnički je nijem i zato sam uzeo Allroy jer mislim da su najbolji na svijetu, ističe redatelj Usai.

Filmska vrpca obično pucketa utorkom u kinu Tuškancu, ali ovaj put iznimno u nedjelju. Publika se ovako ipak može u nešto uživjeti, što doma ne može, kaže Ivan Ramljak, voditelj programa "Kratki utorak" u kinu Tuškancu.

A domaća publika puni dvorane sve češće kada se prikazuje nijemi film. Možda jer kaže puno više glazbom, a ne riječima.