U berbi gljiva nikad dovoljno opreza

Krećete li u berbu gljiva dobro pazite što berete. Ne berite ono što ne poznajete i niste sigurni jer svijet gljiva je prebogat i nije teško nestručnom oku zamijeniti onu jestivu za nejestivu ili još gore otrovnu.

Još prije dva tjedna bilo je vrganja i sunčanica, sada je gljivarska sezona malo zastala, kažu članovi gljivarskog društva 'Blagva' iz Stubičkih toplica. Nakon ove kiše možda opet počnu rasti, do tada se treba zadovoljiti onim što se nađe među jestivim gljivama. No baš je loša sezona gljiva najopasnija: mnogi posežu i za onim gljivama koje nedovoljno poznaju.

Posebno oprezan treba biti s lijepim, ali vrlo opasnim bijelim i zelenim pupavkama, upozorava Marinko Maričić iz gljivarskog društva Blagva. Zelenu pupavku zovu i kraljicom smrti jer, kako kaže Marinko, i samo jednu kada pojedete medicina vam ne možete puno pomoći.

Kišno vrijeme pogoduje vrlo kvalitetnoj lisičarki, našli smo i neke krasnice koje valja dobro poznavati ako ih želite brati, jer vrlo su različitih boja. Nisu teško otrovne, ali ipak izazivaju probavne smetnje.

Dobro valja poznavati i boju jestivih capica, jer njih je najviše otrovnih. U obitelji capica ima jako puno različitih vrsta, ako niste 100 % stručnjak da možete procijeniti je li jestiva ili ne, nemojte dirati. Većina ih nije jestiva, ističe Marinko.

Krenite u šumu i uživajte u tom čarobnom svijetu gljiva, berite samo one za koje ste 100 % sigurni da su jestive, a ostale ostavite da rastu. Ako su jestive naići će netko tko ih poznaje i ubrati, ako pak nisu ostat će samo ukras šume.