Treniranje bez liječničkih potvrda ugrožava zdravlje najmlađih

Prema hrvatskom Zakonu o sportu propisana je obveza provođenja zdravstvenog pregleda kojim se utvrđuje opća zdravstvena sposobnost najmanje svakih 6 mjeseci.

Pregledi za registrirane sportaše u Zagrebu mogu se obaviti u Poliklinici za medicinu rada i sporta. Poliklinika obavlja preglede te izdaje i produžuje sportske zdravstvene iskaznice. Tijekom jedne godine riječ je o gotovo 42.000 pregleda, a njima je obuhvaćeno više od 27000 sportaša koji se natječu u 70-ak sportova.

Registriranim sportašima smatraju odrasli, ali i djeca koja treniraju u klubovima. No, prema jednom našem internetskom portalu, u Splitu trenira 3 000 mladih bez važećih liječničkih potvrda. Klubovi ne inzistiraju na pregledima jer bi u suprotnom ostali bez članova - pa im 'gledaju kroz prste'.

Tako se ne provodi zakon i ugrožava zdravlje djece. Stručnjaci kažu kako su liječnički pregledi važni, posebno za djecu koja imaju srčane bolesti, dijabetes ili probleme s disanjem.

Tim je povodom u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' gostovao docent doktor znanosti Mario Starešinić, koji radi na Zavodu za opću sportsku traumatologiju i šef je medicinske službe NK 'Zagreb'

Posjetili smo i rukometni klub 'Maksimir Pastela' te na njihovom treningu s mladim sportašima razgovarali o važnosti liječničkih pregleda.