Londonski muzej izlaže tajnu zbirku Scotland Yarda

Izložbom "The Crime Museum Uncovered" londonski muzej želi prikazati povijest zločina u Velikoj Britaniji kroz zbirku Scotland Yarda koja se dosad čuvala u tajnosti, od prvog kriminalističkog slučaja razriješenog 1905. zahvaljujući otiscima prstiju do užadi koja su se koristila za vješanje osuđenika na smrt.

Izložba je otvorena do 10. travnja 2016., a posjetitelji će u zbirci "Muzej zločina"  moći vidjeti 600 od 2000 predmeta, sakupljenih od sredine 19. stoljeća u sjedištu glasovite londonske policije.
"Sve dosad samo su policijski časnici imali pristup izlošcima u okviru stručne obuke te 'gosti' Scotland Yarda", istaknula je u srijedu kustosica Jackie Kelly.

Svrha izložbe je upoznati javnost s policijskim načinom rada, razvojem tehničkih pomagala kojima je policija raspolagala i s različitim profilima kriminalaca s kojima se obračunavala. U središtu zanimanja su i njihove žrtve "čijih se imena rijetko sjetimo", istaknula je Kelly.

Među izlošcima su noževi, vatreno oružje i bilješke Donalda Swansona, koji je potkraj 1880-ih vodio istragu o Jacku Trbosjeku te posmrtne maske osoba pogubljenih potkraj 19. stoljeća.