Predsjednica obišla izbjeglice u Opatovcu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obišla je prihvatni kamp za izbjeglice u Opatovcu. Prethodno je na istoku Hrvatske razgovarala s volonterima koji su organizaciju na terenu i suradnju s Vladom ocijenili odličnom, a i sama predsjednica smatra da je rad policije u izbjegličkoj krizi za svaku pohvalu.

Na neslužbenom graničnom prijelazu u Bapskoj spomenula je afganistanskim izbjeglicama kako je upoznata sa stanjem u njihovoj zemlji jer je tamo bila deset puta. Nakon razgovora s volonterima iz Češke i Australije, zadržala se u razgovoru s policajcima. Surađujete li sa srbijanskim kolegama, kakvi su vam uvjeti rada, je li vam hladno, tek su neka od pitanja ne koje su odgovarali iznenađeni policajci.

Prebukirani Opatovac - najteža noć dosad

Predsjednica je bila u društvu svog povjerenika za migrantsku krizu Andrije Hebranga i koordinatora Operativne skupine predsjednice za migrantsku krizu Mate Granića. Nakon posjeta Bapskoj u prihvatnom centru dočekao ju je Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova. Izjavila je da se na posjet Opatovcu odlučila sinoć jer sutra ide na put u Kinu. 

Ocijenila je kako će se izbjeglički val zimi smanjiti ali radi se o dugoročnom problemu koji se mora rješavati na razini EU-a. Hrvatska ne može biti zemlja prihvata.

Svi migranti idu u Mađarsku koja ih još uvijek prima. Što će se dogoditi ako Austrija i Njemačka obustave prijam. Kako ćemo se onda suočavati s ljudima koji će biti frustrirani i nezadovoljni. Apeliram na sve da razmišljamo dugoročno, rekla je. Založila se za čvršće grčke i turske granice, ulaganja u turske kampove za izbjeglice i iskorjenjivanje uzroka odlazaka migranata iz matičnih zemalja, siromaštva i bijede. Smatra da je suradnja Hrvatske sa susjednim zemljama nedostatna. Nije u redu optuživati druge nego raditi s drugima, poručila je Kolinda Grabar Kitarović i dodala kako joj nije jasno zašto se toliko napada Mađarsku, koja i dalje prima izbjeglice.