Filmska glazba i prve desetke u Maestru - ispao Dražen Ilinčić

Iako je dobio veliki pljesak publike i kolega studenata te pohvale žirija za napredak, Dražen Ilinčić ne nastavlja natjecanje u Maestru. Simfonijski orkestar glasovanjem je odlučio da će u nastavak natjecanja Mile Kekin koji je, kao i Ilinčić, imao 22 boda nakon što je žiri dao svoje ocjene. Televizijski urednik i novinar Dražen Ilinčić najavio je da će nastaviti dirigirati kod kuće te poručio da je uživao sudjelujući u Maestru. 

U odnosu na prvi nastup ovo je nebo i zemlja, Vaš mentor maestro Robert Homen učinio je čudo, poručio je maestro Vladimir Kranjčević nakon Ilinčićeva dirigiranja skladbe iz filma Sedmorica veličanstvenih. Aludirajući na Ilinčićeve kretnje glavom, maestro Fačini istaknuo je da ga to podsjeća na psiće u automobilima koji kretanje automobila prate kretnjama glave. Meni se pak činilo da jašete na konju, kazala je koncert-majstorica Mirjam Pustički-Kunjko komentirajući Ilinčićev nastup.

Mentor novinarke Željke Ogreste, maestro Krešimir Batinić, kazao je da je Hedwigina tema iz filma Harry Potter iznimno teška, a nakon ravnanja orkestrom Željka je zaključila da joj je bilo teško uskladiti lupanje srca s tempom skladbe. Maestro Fačini Željku Ogrestu pohvalio je za to što ju je orkestar slušao. Mirjam Pustički-Kunjko uočila je veliku tremu i neodlučnost na početku izvedbe te napomenula da je riječ o teškome komadu, dok je maestro Vladimir Kranjčević procijenio da je Željka vrlo perspektivna jer se pri velikim kretnjama nije izgubila. 

Glazba iz Amarcorda oduševila je podjednako glumicu Jelenu Miholjević i njezina mentora maestra Zorana Juranića za vrijeme priprema, ali i žiri nakon izvedbe. Za svoje je dirigiranje Jelena dobila i prvu desetku u ovogodišnjoj sezoni i to od maestra Kranjčevića, koji je njezino ravnanje Simfonijskim orkestrom nazvao auditivnim i vizualnim užitkom. Mirjam Pustički-Kunjko u komentaru je pohvalila njezino koketiranje s orkestrom, a maestro Fačini zaključio je da su solodionice u današnjoj izvedbi simfoničara bile bolje nego u filmu.

Energične pripreme s mentorom Alanom Bjelinskim poduzetniku Davoru Šternu donijele su pohvale žirija, ali i energičnu izvedbu glazbe iz filma Pirati s Kariba, tijekom koje mu je ispao dirigentski štapić. „Bilo je nemirnog mora, ali ste se kontrolirali, a orkestar vas je u tomu podržao”, kazao je maestro Kranjčević. Šternove kretnje i pokazivanje dinamike pohvalila je koncert-majstorica Pustički-Kunjko, dok mu je maestro Fačini zamjerio što nije bilo dovoljno taktiranja u izvedbi. 

Članovi orkestra nisu mogli suspregnuti smijeh, a i publika je pljeskom popratila glazbu iz filma Grk Zorba, koju je Simfonijski orkestar izveo pod ravnanjem glazbenika Mile Kekina. Čitavu izvedbu njegov je mentor maestro Tonči Bilić popratio glasnim smijehom, a sam Kekin nakon izvedbe zaključio da je sve bilo presporo. Ubrzali ste i orkestar i publiku, ali ne dovoljno, kazao je maestro Fačini, a Mirjam Pustički-Kunjko zaključila da bi Kekin bio nesporna zvijezda u showu u kojemu bi zvijezde istodobno dirigirale i plesale. Vaš je mentor od prošloga puta s vama napravio čudo, kazao je pak maestro Kranjčević

Gabrijelova oboa, skladba iz glazbe filma Misija, glazbenici Jeleni Radan bila je pravi užitak za koji se pripremala sa svojim mentorom maestrom Ivanom Skenderom. „Svoje stvarno uživanje uspjeli ste prenijeti na orkestar i na nas”, kazala je Mirjam Pustički-Kunjko hvaleći Jelenino mirno vođenje orkestra. „Imate prekrasne ruke”, kazao je maestro Kranjčević dodajući da je njezino dirigiranje bilo vrlo uvjerljivo i vrlo muzikalno te da je pokazalo njezin unutarnji mir. Maestro Fačini ocijenio je da joj je bolje odgovarao ovaj mirni ritam skladbe nego brzi Ples sablji u prvoj epizodi.

Darth Vader zagonetni je mentor koji je pripremao glumca Borka Perića za dirigiranje skladbeiz filma Zvjezdani ratovi. Sila je bila s Borkom Perićem jerje njegovu izvedbu maestro Kranjčević ocijenio desetkom i porukom: „Vi ste rođeni dirigent i imate temperament vođe.” Aludirajući na Perićevu izjavu da je pravi orkestar onaj koji dobro svira i kad mu dirigira loš dirigent, maestro Fačini zaključio je kako Perić ima odlike dirigenta karijerista.  „Čini mi se da ste nas više zavarali dobrom gestikulacijom, nego što ste imali uzde u svojim rukama”,  zaključio je Fačini. Pustički-Kunjko je komentirajući Perićev nastup poručila da se od onih koji mogu mnogo dati – mnogo i očekuje. 

Raspored na ljestvici nakon svih večerašnjih izvedba jest: na prvome je mjestu Jelena Miholjević (28 bodova), drugome Borko Perić (27 bodova), trećemu Jelena Radan (26 bodova), četvrto mjesto dijele Željka Ogresta i Davor Štern (24 boda), a nazačelju su Mile Kekin i Dražen Ilinčić (22 boda). 

Dirigenti studenti, publika i gledatelji večeras su mogli uživati i u majstorskim ravnanjima maestra Vladimira Kranjčevića i Tomislava Fačinija. Maestro Kranjčević uveo nas je u emisiju dirigirajući skladbu Tako je govorio Zaratustra Richarda Straussa, dok je maestro Fačini za kraj ravnao izvedbom glazbe iz hrvatskih filmskih ostvarenja. Maestro Fačini i aranžirao je ovaj spoj glazbenih trenutaka iz serija Gruntovčani i Jelenko te filmova Glembajevi, U registraturi i Profesor Baltazar, a simfoničari su pridonijeli izvedbi ne samo instrumentima, već i glasom. 

Sljedeća emisija na rasporedu je u subotu 10. listopada na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20 sati. Maestro pratite i na maestro.hrt.hr te na društvenim mrežama #MaestroHRT.