Znate li što je airsoft?

Znate li što je airsoft? Iako zvuči kao da je u pitanju kao neki prozračni, mekani, elegantni sport, ustvari je u pitanju ne tako nježan hobi.

Vojna taktika, masivna vojna oprema velika su strast mladića koji kažu da je bolje biti na zraku i igrati airsoft nego igrati kompjutersku igricu s pucanjem.

Ruke u vis, obavezna je replika akcijskih filmova. No iako većina kadrova koje ćete vidjeti u ovoj reportaži izgleda baš kao na filmu, a za neke bismo čak mogli reći da su prerealni, ovo nisu ni glumci ni kaskaderi, ovi su dečki strastveni ljubitelji airsofta – simulacije vojnih akcija.

Motivi za igranje airsofta uglavnom su zaljubljenost u vojnu opremu i kako kažu igrači,  opuštanje barem jednom tjedno od poslovnog stresa. Airsoft je hobi, nastao u Japanu prije nekih 20-tak godina, objašnjava Bojan Švarc - Black, Airsoft klub Zagreb. Svima kad nas pitaju odgovaramo da je sličan paintballu, jer je ljudima on puno poznatiji.

Ipak razlike postoje. Razlika između paintballa i airsofta je u municiji koja se koristi i što airsoft počiva na fairplayu. Pogođeni igrač mora priznati da je pogođen, ističe Marko Baković - Bergaz, ASK Zagreb. Pogođeni igrač na sebe oblači reflektirajući prsluk ili, ako se igra noću, upali crvenu lampicu na svojoj opremi.

Ozljede su moguće jedino ako streljivo igrača pogodi u mekani i ne zaštićeni dio tijela. Oči su uvijek pokrivene jer je nošenje naočala obavezano. Da bi bili potpuno spremni za trening, treba im oko pola sata dok navuku svu tu silnu opremu, koja katkad može težiti do 30 kilograma. I nije baš jeftina. Oprema je prava vojna ili kopija bazirana na pravim opremama vojnih jedinica iz cijelog svijeta. Da bi nam se netko mogao priključiti, potrebna mu replika koja stoji oko tisuću kuna, prsluk par stotina kuna i bar za početak osnovna uniforma također par stotina kuna, ističe Velimir Stojanović Veljo, Airsoft klub Zagreb. Aisroft klub Zagreb prvi je takav klub u Hrvatskoj i postoji već gotovo deset godina. Nakon njega ubrzo su počeli nicati klubovi ljubitelja airsofta po cijeloj Hrvatskoj, pa danas već imaju Savez i 2,5 tisuće igrača u zemlji.

Nekoliko puta na godinu odlaze na susrete na kojima katkad bude i više od 300 zaljubljenika u vojne akcije, a igra može trajati do 36 sati bez prekida. Ako želite postati njihov član, morate biti punoljetni i proći regrutski rok od tri mjeseca.

Liječnici, arhitekti, zubni tehničari, informatičari... nema jedinstvenog profila osobe koja se bavi airsoftom. No zajedničko im je da vole ratne filmove, vojne akcije, vojnu opremu... i da, većina ih je odslužila vojni rok.

Kad se pošteno izmore nedjeljom na žestokom treningu airsofta, ostatak tjedna vode ljubav, a ne rat.