40 godina drniškog Tamburaškog orkestra 'Krsto Odak'

Drniški tamburaški orkestar 'Krsto Odak' slavi 40. rođendan. I dok se generacije smjenjuju, orkestar je već godinama u samom vrhu tamburaške glazbe. I tako na najljepši način promovira svoj kraj.

Po žicama Drnišani prebiru već četiri desetljeća. Uspješno. Svjedoče o tome i brojne nagrade. Od rata na ovamo sa svakog se natjecanja vrate sa zlatom ili srebrom, ponosna je Milka Tomić, voditeljica orekstra. Ušutjele su tambure u Gradu samo jednom. I to na godinu dana. Za vrijeme Domovinskog rata. Instrumenti su tada spaljeni, a škola i grad uništeni.

Kroz orkestar u četiri desetljeća prošlo je 400-tinjak Drnišana. Glazba je duboko ukorijenjena u drniški DNK. Tambura također. Izmjenjivale su se u Orkestru generacije Drnišana. Ne i voditeljica. Moto Milke Tomić – red, rad i disciplina – poštuje i pomladak. Njih 30-ak. Tambure se uštimavaju i više puta tjedno.

Jedini je ovo tamburaški orkestar u Hrvata koji kajdanke nosi za šminku. Na nastupima - note ne čitaju jer sve sviraju napamet. Četrdeseti rođendan slavljenici su obilježili izložbom u Gradskom muzeju.

Za danas najavljuju veliki koncert u drniškoj OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog s početkom u 19 sati uz drage goste KUD Branimir iz Nina i Vera Svoboda.