Zagrebački vatrogasci slave 105. rođendan

Javna vatrogasna postrojba Zagreb sutra slavi svoj 105. rođendan i tim povodom organizirali su Dan otvorenih vrata. To znači da u subotu možete od 9 do 15 doći u Savsku 1 i iz prve ruke vidjeti što sve rade naši vatrogasci.

Cilj akcije je razvijanje svijesti i odgovornosti građana, osobito mladih radi bolje prevencije od nastanka požara i učenja što treba raditi u slučaju nastanka i gašenja požara. Obično ovu godišnju akciju posjeti između 5 i 6 tisuća posjetitelja, većinom djece od 2 do 16 godina.

Predviđene su i dvije pokazne vježbe te 20-ak štandova s vatrogasnom opremom i vozilima. U bazenu će biti ronioci i čamac u kojem će se djeca moći provozati, a na poligonu će biti oprema za gašenje šumskih požara. Djeca će moći isprobati nekoliko vrsta mlaznica za vodu. Uz to bit će izložena i oprema za spašavanje iz visina i dubina, iz ruševina, autoljestve, autoplatforme, razna vatrogasna specijalizirana vozila i oprema koju zagrebački vatrogasci koriste u svakodnevnom radu.

Ekipa Dobrog jutra pokucala je jutros na vrata postaje Centar i u razgovoru s Matom Frančeševićem, vatrogasnim instruktorom provjerila je li sve spremno za sutra.