'Mordkommission' snima se u Splitu

U Splitu i okolici snimaju se dvije epizode kriminalističke miniserije za njemačku televizijsku kuću ARD, u kojoj priča prati istragu detektivke Branke Marić.

Budući da su se ovakve serije već snimale u Turskoj i Italiji i gledalo ih je šest milijuna ljudi, ovo će biti velika promidžba Splita i Hrvatske, i to na jednom od naših glavnih turističkih tržišta.
Mjesto radnje:  Split
Vrijeme radnje: 2015.
Glavni lik: splitska detektivka Branka Marić, načelnica Odjela za ubojstva

Kratki je to opis njemačke kriminalističke miniserije Mordkommission Split koja se snima u Splitu. Snimaju se dva nastavka: Branka Marić i vrag iz Splita (Branka Marić und der Teufel von Split) i Branka Marić i izgubljeni sin (Branka Marić und der Verlorene Sohn).

Uz glavne glumce iz Njemačke, u seriji važnije uloge tumači i niz hrvatskih, poput Alme Prica, Leona Lučeva, Gorana Navojca. Angažirano je i 400 domaćih statista. Da strani filmaši obožavaju Hrvatsku, svjedoči činjenica da je ovo deseti projekt, serija ili film, koji se ove godine snima u Hrvatskoj. Split je veoma lijep grad! Osvojio me potpuno. Uistinu ga volim, i iduće ću godine, bez obzira na poslovne obveze, doći ponovno, govori Neda Rahmanian, glavna glumica u filmu. Posjetili smo grad i uvjerili se da je to briljantna ideja da se snima ovdje, jer grad ima mnogo opcija i vizualnih atrakcija, i vrlo smo sretni što smo ovdje, ističe Lutz Wiedlich, producent Constantin Television.

Čini se da su državne poticajne mjere za privlačenje stranih produkcija pun pogodak. Ovo će biti velika godina zato što ćemo u četvrtoj godini poticaja zaraditi jednako koliko smo zaradili u prve tri godine. Ono što znam za sada je da će ta brojka biti blizu 200 milijuna kuna, govori Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Njemačka će produkcija, u 45 dana snimanja u Splitu i okolici, potrošiti 13 milijuna kuna. No još mnogo više dobit ćemo neizravnom promocijom. Nijemci vole kriminalističke serije, a u ovoj će se nagledati Splita.