Uz ljubav stigle su i banane

Svake godine obitelj Bratić iz Jagnjić Dola pokraj Samobora na prigodan način pozdravi najšarenije godišnje doba u svojim vrtovima. Ukrasi od bundeva i jesenskih cvjetnica samo pojačavaju toplinu i ljepotu koje ovoj skladnoj obitelji ne manjka.

Kada se Ante Bratić zaljubio u lijepu Ekvadorku Meri, zaljubio se i u egzotične pejzaže njezine domovine koji su ga inspirirali da u svoje vrtove unese dio ljepote te daleke zemlje. Pri svakom boravku u Ekvadoru fasciniran je bananama i palmama pa je u svom vrtu zasadio ono što se moglo.

Stoga ne čudi da se slučajni posjetitelji nemalo iznenade kada ovdje na sjeveru Hrvatske ugledaju raskošne krošnje banana. Problem s bananama je jedino zimi, kaže Ante, kada se moraju zaštiti pri temperaturama ispod ništice. Kad krenu niske temperature za svoje banane naprave kućice od stiropora koje stave oko stabla. Gornje lišće podrežu, početkom ožujka maknu stiropor, a već za mjesec dana banane imaju listove gotovo kao prije zime.

Nestvarno dobro izgledaju i mali sagovi od irske mahovine prostrti u svim dijelovima vrta. Irska mahovina zahvalna je biljka jer je, govori Ante, cijelu godinu zelena i ne iziskuje posebnu njegu ni previše zalijevanja.

Veći dio godine obitelj Bratić provodi u vrtovima. Ondje se djeca najviše vole igrati i maštati o svojim svjetovima. Vrt je omiljeno mjesto za opuštanje i meditaciju i supruzi Meri. Čita i sluša glazbu kad god ima vremena. Meri kaže da je njezin Ante najbolji muž, suprug i vrtlar na svijetu. Uvijek smisli nešto kako bi dočarao ljepotu njezine domovine u vrtu. A domovina u kojoj je vječno proljeće itekako joj nedostaje, posebno za vrijeme hladnijih godišnjih doba. S Antom se upoznala u Ekvadoru, a odlučili su živjeti u Hrvatskoj. Meri je zadovoljna. Hrvatska je lijepa zemlja, kaže, jedno joj zima ne odgovara. Ostalo je sve lijepo.

Posebno sada u jesen kada su temperature umjerene, a boje u vrtu tople i nježne... Sve još ima okus bajke koja vam prva padne na pamet kada upoznate sretnu obitelj Bratić.