7. dani fotografije Arhiva Toše Dabca

Izložbom "Tekst i grad", na kojoj su fotografije legendarnog zagrebačkog fotografa Toše Dabca postavljene s radovima tridesetak hrvatskih urbanih fotografa, sinoć su u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti počeli 7. dani fotografije Arhiva Toše Dabca.

Ofra Amihay, ovogodišnja kustosica izložbe na Danima Arhiva Toše Dabca, u njegov se opus zaljubila na prvi pogled. Njezina osnovna preokupacija je odnos teksta i slike u književnosti i umjetnosti, a u Dabčevim fotografijama iščitava puno toga, ponajprije autorovu ljubav prema Zagrebu. Grad nudi beskonačno mnogo tekstova. Obično o tome ne razmišljamo, šetamo po gradu i zapravo automatski brišemo ono što smo vidjeli ili pomislimo kako je to slučajno tu, kako je reklama, ali kad počnemo doista čitati, otkrijemo katkad nevjerojatne dijaloge.

Neke od antologijskih Dabčevih fotografija na izložbi postavljene su tako da komuniciraju i s drugim autorima. Svi pokušavaju sačuvati ono neponovljivo, trenutak svakodnevice koji je i poetski i dokumentaran. Ciljevi i ovogodišnjih Dana su istaknuti sociološki i društveni kontekst fotografije te afirmacija fotografije kao živog medija. Dani su o fotografiji u širem smislu, ne samo o Toši Dabcu. Mi se nikad nismo fokusirali samo na Tošu, nego i na muzejski rad, na aspekte kako čuvati i preventivno zaštiti fotografiju - fokus je na taj širi spektar znanosti o fotografiji, ističe Marina Benažić, kustosica izložbe i voditeljica Arhiva Tošo Dabac.

Osim izložbe u MSU, u Arhivu Toše Dabca u Ilici 17, do 30. listopada održavat će se radionice i predavanja naših i stranih stručnjaka o fotografiji.