Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič dobitnica Nobela za književnost

Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za "njezino polifonijsko pisanje, spomenik patnjama i hrabrosti našeg doba", objavila je u četvrtak Švedska akademija.

Svetlana Aleksijevič 14. je žena kojoj je pripala Nobelova nagrada za književnost, a bila je nominirana među 198 kandidata.

Rođena je 31. svibnja 1948. u ukrajinskom gradu Ivano-Frankivsku u bjelorusko-ukrajinskoj obitelji koja se kasnije preselila u Bjelorusiju, gdje su joj roditelji radili kao nastavnici. Studirala je novinarstvo na Sveučilištu u Minsku od 1967. do 1972. te je radila kao profesorica i novinarka.

Svojim pisanjem pokrila je neke od najvažnijih događaja u Bjelorusiji u doba Sovjetskog Saveza i nakon njegova raspada, uključujući nuklearnu katastrofu u Černobilu, sovjetsko-afganistanski rat te raspad SSSR-a

Nobelova nagrada bit će joj uručena 10. prosinca u Stockholmu, a uz ovo veliko priznanje Svetlana Aleksijevič dobit će i novčani iznos od osam milijuna kruna, odnosno 6.552.808 kuna.