Najteži križni put na svijetu nastaje u Posedarju

U Posedarju u organizaciji umjetnika Vinka Kajmaka nastaje najteži križni put na svijetu.

Sedam dana po osam sati marljivo ukrajinski kipar Jurij Golodovič kleše kamen. Nije onaj brački, već posedarski. A poseban je i motiv, kleše četvrtu postaju križnog puta. Kamen je težak sedam tona, no Juriju nije teško: Nema ovdje ničeg teškog. Neki misle da ako se radi s kamenom da je to teško, ali radiš svoj posao… treba raditi i uživati.

Prvu postaju isklesat će Vinko Kajmak, umjetnik iz Posedarja koji je idejni autor ovog neobičnog projekta. Svaku sljedeću isklesat će jedan od stranih umjetnika. Najavljeni su dolasci kipara iz raznih zemalja, kao što su Slovenija ili Mađarska.

Križni put bit će dug četiri kilometra. Teško kamenje postavljat će se dizalicom, a trebao bi biti gotov do Uskrsa. Kamenje za umjetnike pripremaju dječaci iz okolnog sela koji su pritom naučili tehniku špicanja. Treba pripremiti ukupno četrnaest postaja. Bit će to najteži križni put na svijetu, jer neko kamenje teži i više od sedam tona.

Prvi kamen je gotov, još trinaest umjetnika treba dati svoj obol ovom neobičnom projektu koji počinje u središtu Posedarja, a završava četiri kilometra dalje na obližnjem brdu.