'Putovima bjelovarskih branitelja'

'Putovima bjelovarskih branitelja' naziv je edukativnog projekta kojeg provodi UHDDR Bjelovarsko-bilogorske županije, a financira Ministarstvo branitelja.

Za učenike sedmih razreda organizira se terensku nastavu tijekom koje obilaze najvažnija mjesta na kojima su Bjelovarčani branili domovinu i tako uče o povijesnim činjenicama kojih u udžbenicima nema.

Bjelovarska 'Barutana', nekad skladište streljiva, danas spomen-područje trajan je podsjetnik na 29. rujna 1991. kada je pomahnitali major JNA izazvao strašnu eksploziju u kojoj je 11 Bjelovarčana izgubilo život. Taj dan Bjelovar je oslobođen. Barutana je bila prva postaja terenske nastave za učenike 7. razreda koji su krenuli 'Putovima bjelovarskih branitelja'.

Povijest uče na mjestima gdje su je stvarali živi svjedoci, bjelovarski branitelji. Vrlo malo se u udžbenicima može doznati o Domovinskom ratu i  to je paušalno te nije konkretizirano, ističe Stipe Šola, predsjednik UHDDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije. Kad nešto piše u udžbeniku, to može biti suhoparno, dosadno. Ovo kada im o događajima govore ljudi koji su ih proživjeli, učenicima je to puno živopisnije i ostaje im u sjećanju, misli Lidija Novosel, zamjenica bjelovarskoga gradonačelnika.

O najvažnijim borbama, stradanjima branitelja i civila sedmaši doznaju na izletu kojim obilaze i Grubišno Polje, Ivanovo Selo, Pakrac i Daruvar.