Počeo festival 'CinEast', hrvatski filmovi u konkurenciji

Festival srednjeeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast, koji se održava od danas do 25. listopada u Luksemburgu, ove će godine ugostiti i niz recentnih hrvatskih filmova, od dugometražnih do kratkometražnih uradaka.

Od dugometražnih igranih filmova Hrvatsku predstavljaju 'Ti mene nosiš' Ivone Juke i 'Kosac' Zvonimira Jurića, te manjinske produkcije 'Ničije dijete' Vuka Ršumovića i 'Lazar' Svetozara Ristovskog, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Na festivalu će se prikazati i animirani kratkometražni filmovi koji konkuriraju za nagradu publike, 'Razgovor' Ane Horvat, 'Glad' Petre Zlonoge, 'Široki krajolik porculanske priče' Lee Vidaković, 'Čoban' Matije Pisačića i manjinska hrvatska koprodukcija 'Život s Hermanom H. Rottom' Chintis Lundgren.

U svom osmom izdanju festival donosi više od 50 dugometražnih i 40 kratkometražnih filmova iz 18 zemalja Srednje i Istočne Europe.

Službena konkurencija obuhvaća sedam filmova, 'Babai', 'Body', 'Family Film', 'In the Crosswind', 'Self-Portrait of a Dutiful Daughter', 'Son of Saul' i 'The Cleaner', o kojima će odlučivati žiri na čijem je čelu cijenjeni poljski redatelj Andrzej Zulawski. Svečana dodjela nagrada održat će se 23. listopada.