Mikročip(iranje) spašava živote

Za pse i mačke koji su mikročipirani uvijek se može pronaći skrbnik, vlasnik ih jednostavno može pronaći.

Mikročipiranje se može obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti, a kako se to radi provjerila je jutarnja ekipa u veterinarskoj ambulanti. Milan Milković, dr. med. vet. Govorio je o mikročipiranju i usput čipirao dvije slatke mace – Tigi i Lilu.

Veterinar Milković kaže da životinje pirikom čipiranja osjete kratkotrajnu slabu bol i uglavnom to ne doživljavaju kao stresni događaj. Za čipiranje je potreba čip, čitač čipa i knjižnica u koju se bilježe svi podaci vlasnika životinje. Kada čitač pređe preko mikročipa očita se broj putem kojeg se u bazi podatak mogu doznati sve podaci o vlasniku životinje. Mikročip, kaže veterinar Milković, nikako ne može našteti organizmu čipirane životinje.

Pristup bazi podataka vlasnika čipiranih životinja imaju samo ovlašteni veterinari. Stoga je važno da ukoliko pronađete životinju dođete do najbližeg veterinara koji može očitati broj mikročipa i pronaći podatke o vlasniku.

U Hrvatskoj postoji zakonska obaveza čipiranja pasa do 90. dana starosti psa, za vlasnike koji to ne učine propisana je kazna od 6000 kuna.