Večeras Jazz orkestar HRT-a i Edward Palermo izvode djela Franka Zappe

Frank Zappa utjecao je na generacije glazbenika najrazličitijih stilskih usmjerenja i jedan je od najfascinantnijih fenomena u drugoj polovici 20. stoljeća.

Svojim opusom već je za života stekao gomilu poklonika, a jedan od njih je i njujorški alt saksofonist, aranžer, skladatelj i pedagog Edward Palermo, koji već 35 godina vodi vlastiti big band.

Prekretnica u njihovu djelovanju bila je odluka da orkestar nakon smrti Franka Zappe 1993. počne izvoditi njegove skladbe u Palermovim aranžmanima. Sačuvavši svježinu Zappina duha i njegov nenadmašni humor, projekt je doživio uspjeh na klupskoj jazz sceni Velike Jabuke te su do danas objavili tri albuma.

Iako je svojom glazbom inspirirao rockere, jazziste i klasičare, zbog njezine kompleksnosti i posebnosti, rijetki su je se orkestri odvažili izvoditi. Jedan od njih je Jazz orkestar HRT-a, koji će večeras izvesti neka od njegovih djela u Muzeju suvremene umjetnosti.

Orkestrom će ravnati glasoviti njujorški glazbenik Edward Palermo, a kako je bilo na generalnoj probi doznala je naša ekipa.