Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

U Hrvatskoj se 7. listopada obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, ekipa Dobrog jutra predvođena Jelenom Pajić bila je u zagrebačkoj Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i razgovarala s citologinjom doc. dr. sc. Vesnom Ramljak o važnosti preventivnih pregleda dojki.

Cilj svih preventivnih pregleda dojke je pronaći tumor u najranijoj fazi razvitka kada je njegovo izlječenje gotovo 100%. Uzimajući u obzir učestalost karcinoma dojke i činjenicu da u dobi od 20 godina obolijeva samo jedna od 2.500 žena, u četrdesetim godinama jedna od 63 žene i u pedesetim jedna od 28 žena (National Cancer Institute USA), osobita pozornost posvećuje se ženama starijima od 50 godina.

Preporuke Hrvatske lige za borbu protiv karcinoma dojke

Djevojke trebaju početi sa samopregledom dojki već od 20. godine (jedanput mjesečno između 5. i 10. dana menstruacijskog ciklusa), nakon 25. odnosno 30. godine preporučuje se jedanput godišnje obaviti klinički i ultrazvučni pregled dojki, s 40 godina potrebno je napraviti tzv. bazalnu mamografiju, uz ultrazvučne kontrole svakih 6 mjeseci do godinu dana. Mamografija se zatim preporučuje svake dvije godine. Nakon 50. godine mamografski se pregled preporučuje jedanput godišnje.