VIDEO: Mađari vratili vlak - mediji tvrde da granicu neće zatvoriti do hrvatskih izbora

Vlak Hrvatskih željeznica, koji je 18. prošlog mjeseca zadržan u Mađarskoj, točno u podne stigao je na željeznički kolodvor u Osijeku. Mađarski portal Origo, pozivajući se na izvore bliske vladi, tvrdi da je premijer Viktor Orban nakon sastanka s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović odlučio da granicu s Hrvatskom za prolaz izbjeglica neće zatvarati do 8. studenog kada se u Hrvatskoj održavaju izbori. Navodno će odlučiti kada vidi rezultate izbora.

Szijjarto kritizira Hrvatsku i odbacuje kritike da se Mađarska upliće u predizbornu kampanju

Predstojnik vladina ureda Janos Lazar na konferenciji za novinare izjavio je kako je ograda duž mađarsko-hrvatske granice 99 posto gotova. Kazao je kako ograda zaista odvraća migrante te dodao da će daljnji postupci ovisiti o međunarodnim konzultacijama. Naglasio je da Mađarska 'nije indiferentna' prema mišljenju Austrije i Njemačke, kamo se upućuje većina migranata, ali da ta mišljenja neće blokirati zatvaranje granice ako Mađarska odlučit to učiniti. Po njegovom mišljenju zatvaranje granice je neizbježno. Mađarski je plan da joj u zaštiti južne schengenske granice s Hrvatskom pomognu i vojnici ostalih država članica Višegradske skupine.Dolazak vlaka u Osijek

Povratak vlaka iz Mađarske izazvao je prijepore između Vlade i predsjednice države. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u službenom posjetu Mađarskoj, jučer je izjavila da je s premijerom Viktorom Orbanom dogovorila da se vlak napokon vrati u Hrvatsku. Danas je u priopćenju to potvrdila i mađarska vlada - na zahtjev hrvatske predsjednice, odlučili su dopustiti povratak vlaka u Hrvatsku.Polazak vlaka iz Mađarske

Međutim, izjavu predsjednice jučer je Ministarstvo unutarnjih poslova opovrgnulo u službenome priopćenju u kojemu se ističe da su ravnatelji policije dviju zemalja povratak vlaka dogovorili još prije tjedan dana i da o svemu postoji zapisnik. Ministar Ostojić predsjednici je zamjerio posjet Mađarskoj upravo zbog nevraćenog vlaka.

Tko je dogovorio povrat vlaka: vlaka iz Mađarske: MUP ili Grabar-Kitarović?


To je dogovoreno prije tjedan dana, tako mi je bar rekao ministar unutarnjih poslova. Kolege iz Mađarske, ili tko god je donio tu odluku da se tamo vlak zadrži dva ili više tjedana dobit će račun za to. Dakle, to košta, to je krađa tuđe imovine, komentirao je premijer Zoran Milanović povratak vlaka Hrvatskih željeznica iz Mađarske.


Ostojić šokiran: Vlak je spasio Orban nalogom državnom odvjetništu
 
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić smatra kako je vlak spasio mađarski premijer Viktor Orban. Iznenađen je priopćenjem iz Budimpešte. 'Moram biti iskren. Kad bi netko naredio državnom odvjetništvu da pusti vlak, što znači da su vjerojatno imali nalog da ga zadrže - to u Hrvatskoj ne bi bio skandal, nego strašna stvar', izjavio je Ostojić koji u Luksemburgu sudjeluje na sastanku ministara unutranjih poslova EU-a posvećenom izbjegličkoj krizi.

HDZ tvrdi - Ostojić još jednom obmanjuje javnost. 'Ministar unutarnjih poslova pokazao je svoju vjerodostojnost na Prevlaci gdje je obmanjivao javnost, kontinuirano, bez ikakvog srama a sada isto čini kada je u pitanju vlak. Predsjednica je odradila, čini mi se, taj završni razgovor i moramo joj čestitati, vlak se vratio u Hrvatsku', poručio je Gordan Jandroković.