Crne, glasne i pametne

Danas nije rijetkost vidjeti životinjske vrste koje su se udomaćile u gradskim sredinama. Poput golubova i pčela, u Zagrebu se odlično snalaze i vrane. Što ih privlači i kako preživljavaju u milijunskoj metropoli doznala je ekipa "Dobrog jutra".

Crne, glasne i pametne. Prepoznaju se u ogledalu, bacaju orahe pod automobile da bi ih otvorile i odlično pamte. Svejedno ih prati loš glas.  Vrane, s obzirom da su druževne, velik dio godine uče jedna od drugih. To znači da je dovoljno da jedna ili dvije jedinke dođe do nekog novog otkrića i ostale će oponašanjem preuzeti taj način ponašanja. Tako se to novo ponašanje širi. Na taj način vrane su vrlo inteligentne životinje, ističe ornitologinja Jelena Kralj.

Naviknule na suživot s gradskim golubovima, novodoseljene vrane Zagrepčanima pomalo stvaraju nelagodu. Privlače ih stabla, gradska toplina, ali i obilje smeća u kojem pronalaze hranu. Znači u gradu vrane nalaze puno, puno više hrane nego što nalaze u okolnim područjima i zato se koncentriraju u gradu i njihov broj raste, objašnjava ornitologinja Kralj. 

Rijetko napadaju ljude. Bliski susreti najčešće se događaju ljeti kada se razmnožavaju. Napast će i iz straha - kad brane svoje mlade. Najčešće nastradaju ljudi koji imaju pse, a uopće nisu svjesni da je u grmu mlada vrana. Za majku vranu vi i vaš pas ste predator, znači netko tko bi mogao zgrabit, ubit i pojest njeno mlado. Vrane su čistači. Hrane se lešinama, miševima i kukcima. Građani u njima vide i razlog smanjivanja broja nekih drugih ptica.

Na brojnost vrana ipak možemo utjecati. Manje dostupnog smeća znači manje hrane i manje ovih inteligentnih bića u gradu.