Mogu li mališani od šest mjeseci jesti sve što i odrasli?

Nacionalni tjedan dojenja traje od 1. listopada, a u povodu toga na 3. simpoziju o dojenju u Hrvatskoj gostovala je britanska nutricionistica Gill Rapley.

Je li dohranjivati djecu kašicama zdravo? Mogu li mališani od šest mjeseci jesti sve što i odrasli? Odgovor će vas možda iznenaditi.

Prvi susret s čvrstom hranom otvara novo razdoblje u djetetovu životu, ali je uzbudljiv događaj i za roditelje. Nikolas ima tek šest mjeseci, a već hrabro grabi ukusne zalogaje. Većinu će iznenaditi što se ovako malo dijete samostalno hrani, ali Gill Rapley, autorici knjige 'Beba - vođa dohrane', to je posve razumljivo. Od rođenja djeca samostalno sisaju majčino mlijeko. Mi im ne pomažemo mnogo, sami se hrane. Znaju kako pronaći majčine grudi. Ako se već tada mogu samostalno hraniti, onda mogu i sa šest mjeseci. Bitno je da im vjerujete, ističe Gill Rapley.

Nikolas jede kao veliki iako je prvu hranu, osim majčina mlijeka, okusio tek prije malo više od dva tjedna. S dohranom smo počeli kada je Nikolas imao 5 mjeseci i 3 tjedna, precizna je majka Nikolina Likar. Od kušanoga dosad najviše voli nektarine i šljive.

S prvim sinom Nikolina nije primjenjivala isti način dohrane. Tada je usitnjavala hranu. Žao joj je što i prije nije znala da dijete može samo biti vođa dohrane jer prednosti su mnogobrojne. Majke manje vremena troše na kuhanje, a štede i novac jer ne kupuju posebnu hranu, miksere ili blendere. I za dijete također ima prednosti. Možete zamisliti kako je kad vas prisiljavaju da jedete. Ovako dijete može slobodno birati, istražuje, sluša instinkte. Nisu skloni pretilosti kasnije u životu, ističe Irena Zakarija Grković, dr. med. Gotovo su svi roditelji oduševljeni, baš kao i Nikolasova mama. Zanemarit ćete nered koji naprave kada vidite koliko se zabavljaju. Ne morate se boriti s njima da jedu ni ići protiv njihova instinkta, dodaje nutricionistica Rapley.

Doktorica Grković preporučuje da svoje mališane hranite raznovrsno. Smiju jesti piletinu, sir, bolonjez, kuhanu janjetinu i teletinu. Ipak, na neke stvari trebate pripaziti. Treba izbjegavati male tvrde komadiće, treba nadzirati dijete, dijete treba uspravno sjediti. Ako se to poštuje nema razloga za strah.

Gill Rapley više je od 20 godina radila kao primalja i savjetnica za dojenje. Roditeljima savjetuje: Hranite ih zdravo. Pazite na količinu soli i šećera. A onda sjednite i dopustite djeci da vam pokažu sve što znaju. Ugodno će vas iznenaditi.

Tijekom snimanja Nikolas je pojeo malo špageta, četvrtinu mrkvice, komadić nektarine i jednu šljivu. I nakon toga bio sretan i zadovoljan.