U Čakovcu održan 2. festival stripa

Ne tako davno stripovi su privlačili mnoštvo čitatelja i kolekcionara. Danas su ostali još samo istinski zaljubljenici u devetu umjetnost. Oni su u Čakovcu posebnim festivalom proslavili 80 godina stripa u Hrvatskoj.


Sredinom prošloga stoljeća strip se smatrao trivijalnim, čak subverzivnim; kvario je mladež, a već sljedećoj rock-generaciji strip je postao način života. Utjecao je na njihov odnos prema umjetnosti, nekim životnim stajalištima te je posredno formirao životne vrijednosti. 

Takav utjecaj imaju i likovi fantastičnih i povijesnih stripova Igora Kordeja, crtačke zvijezde čiji je strip 'Jesen' uvršten u školsku lektiru, ali onu francusku. Strip je prije svega ljubav prema stvaranju i kreiranju svjetova koje čovjek izmašta. Idealan je za osobu koja voli samostalan rad i da manje-više bude slobodna od institucije, ističe Kordej.
 
Radovi dobitnika najvišega francuskog odličja u kulturi cijenjeni su u Europi i Americi. Iako radi za europsko i američko tržište, dobar je poznavatelj i hrvatskoga. Postoje prekrasne edicije, no zbog recesije nedostaje kupaca. Strip je danas postao gotovo elitan, ne kupuje se više na kioscima, nego se izdaje poput knjiga.

Promijenila se publika pa se sada ljubitelji stripa okupljaju u muzeju diveći se crtežima i pričama majstora stripovskog jezika.