Norveška, zemlja Vikinga i fjordova

Maja Zrinski voli putovati. Svoja je iskustva iz Istambula već podijelila s gledateljima emisije Dobro jutro, Hrvatska, a ovaj put govorila je o putu  u Norvešku, sve do dalekih, veličanstvenih fjordova.

Norveški fjordovi ne ubrajaju se u sedam svjetskih čuda, ali National Geographic uvrstio ih je među najveće svjetske atrakcije. Da bi stigli do fjordova, Maja i ekipa prošli su i kroz glavni grad Norveške - Oslo. Do njega su stigli avionom, a dalje su putovali autobusom, brodom i vlakom. U Norveškoj su boravili od 25. do 30. lipnja. Prošli su sva važna turistička središta i vidjeli najveće turističke atrakcije. Kroz fjordove su se vozili brodom.

Priroda u Norveškoj zaista zadivljuje, a lokalno je stanovništvo vrlo gostoljubivo, govori Maja. Vjeruje da je to što su u Norveškoj boravili u doba godine kada se tek nakratko smrači oko 2 ujutro pa dan traje i do 20 sati, bilo važno da dožive pravu Norvešku. Prilično teško se bilo priviknuti na spavanje jer kad legneš, još je dan. U razgovoru s Norvežanima saznala sam da je to zemlja s najvećom stopom samoubojstava. Najčešće to učine oni koji nisu iz Norveške, a došli su tamo živjeti i raditi. Užasno im je teško prilagoditi se da pola godine žive praktički u totalnom mraku, a pola godine uopće nema mraka.

Norveška je iznimno skupa za naš životni standard. Njihova kruna jednaka je našoj kuni. Mi Hrvati teško živimo bez kave pa ću nju uzeti za primjer. U kafiću kava stoji 60-ak norveških kruna, odnosno 60-ak kuna. Ista stvar je s hranom, jedan je hamburger 189 norveških kruna, odnosno 189 kuna. Njima to nije velik problem jer se prosječne plaće kreću od 30 do 50 tisuća kuna. Najam stanova u Norveškoj mjesečno je 7.500 kn + režije.

Unatoč tomu, Maja svakomu tko ima mogućnost preporučuje da posjeti tu prekrasnu zemlju koja obiluje prirodnim ljepotama. Uz malo snalažljivosti pronaći ćete mjesta gdje se može jesti i piti po nama prihvatljivim cijenama.