Sadnja zimske salate, blitve i matovilca

Ako volite raditi u vrtu, oko zemlje onda znate da Dobro jutro, Hrvatska redovito prati teme iz područja vrtlarstva.

U jesensko doba dok jedni ubiru zrele plodove, drugi zemlju pripremaju za zimu. Ekipa Dobrog jutra bila je na OPG-u je Ivana Veselića u Novom Selu Palanječkom, nedaleko Siska, gdje se ovih dana sadi zimska salata, blitva i matovilac…

U plasteniku u kojem je rasla rajčica, nakon čišćenje i gnojidbe pilećim gnojem, Ivan i obitelj sade matovilac. U ovo doba mogu se u plastenicima još saditi i sve vrste salata, špinat, mladi luk… Čak i na vrtu na otvorenom, do prvog snijega, te bi biljke uspijevale. Ipak, i bez plastenika možete u uživati u svježe ubranom matovilcu ili potočarki, jer sve što Ivan sadi u svojim plastenicima možete saditi u teglicama na svom balkonu. Zasađeno treba svakodnevno zalijevati, jer ove vrste biljaka vole vlagu, kaže Ivan. Još je jedna prednost zimske sadnje, dodaje, a ta je da u ovo doba godine gotovo da nema nametnika, pa nije potrebno koristiti zaštitna sredstva. Zaštita je potrebna jedino od snijega. Današnje sadnju Ivan će početi brati za jedno mjesec dana, a brat će sve do proljeća.

Iskoristite lijepe jesenske dane kojih će još biti u listopadu i sretno uronite ruke u zemlju, a svojim radom možete se pohvaliti na Facebook stranici emisije Dobro jutro, Hrvatska.