Zanat koji izumire - pećarstvo

Nekada, ako ste htjeli zimu dočekati u toplom, morali ste pozvati pećara da popravi staru ili sazida novu peć. Danas se grijemo uz radijatore, na struju, plin… i pećara gotovo više da i nema. Ipak ekipa Dobrog jutra pronašla je jedinog profesionalnog u Međimurju.

Pećarstvo je staro tradicionalno zanimanje zidanja kaljevih peći. Dok nije bilo plina i drugih današnjih energenata kaljeve peći bile su glavni izvori grijanja u kućama. Ljudima je bilo važno da im bude toplo i da se toplina što duže zadrži. Danas je obrt pećarstva na rubu nestanka.

Majstor Ivan Pergar jedini je pravi, profesionalni pećar u Međimurju. Bilo je u njegovoj karijeri izleta u druge poslove, ali i za njega možemo reći: nije krv voda. Ovom djelatnošću bavio se moj otac, '60-ih godina (20. stoljeća, op. a.) kad je još uvijek bila potražnja za takvim majstorima. Ali kako su godine išle tako je interes padao, došli su drugi energenti, kaže nam majstor Ivan.

Prve korake u pećarstvu naučio je od oca, kad se posao smanjio završio je drugi zanat, no unatoč tome ostao je bez posla. Na vrijeme je onda doznao da pećara nedostaje pa je kod jednog međimurskog pećara, koji nije imao kome ostaviti obrt, dogovorio daljnje naukovanje na veselje, sada već umirovljenog obrtnika. Nije to lagani posao, trebaš biti prljav, treba fizički dosta raditi, ali ako imate volje onda to sve drugačije, lakše ide, govori Ivan.

Glavna djelatnost u pećarstvu je zidanje i montaža kaljevih peći, no pećari se bave i zidanjem starih zidanih šporeta, na kojima se nekada pripremala hrana. Mislim da i danas kad se pripremi jelo na takvim šporetima, hrana ima drugačiji okus nego kad se pripremi na današnji način.

Boje, uzorci, oblici... ponuda je bogata. Peć s vratima da se vatra vidi, ili ipak bez njih. Svakomu po volji. Tek kad se s klijentom dogovore svi detalji majstor kreće u akciju. Da bi mogli sastaviti kaljevu peć moramo imati kalij, ilovaču za zidanje, koja se miješa sa šamotom, crijep, detalje i, kao i svi dobri majstori svoj zanata, još neke dodatke koji su tajni, objašnjava majstor Ivan.

Premda je malo onih koji danas traže kaljeve peći, posla ima. Jer sve više ljudi želi da im majstor vrati u funkciju nekada korištenu, staru peć. Ako se stalno koristi, jednom zazidana kaljeva peć može trajati i do 10 godina. Tek tada je potreban servis. Prvi znak da je potreban servis je ako primijetite crni flek koji nastaje iznad vratašca kojeg, ako je peć dobro složene, ne smije biti, otkriva nam majstor Ivan.

Topao dom, romantičan ugođaj uz vatricu... Nadamo se da će se ipak naći još pokoji mladić koji će poželjeti uprljati ruke i ne dopustiti da pećarstvo postane prošlost.